c S

Vučić napovedal strožje ukrepe proti Kosovu

24.05.2019 15:16 Beograd, 24. maja (STA) - Srbija je po besedah predsednika Aleksandra Vučića pripravila strožje ukrepe proti Kosovu, s katerimi se bo odzvala na drastičen dvig carin na izdelke iz Srbije. Ukrepi naj ne bi stopili v veljavo pred julijem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vučić sicer danes v Beogradu po srečanju s srbskimi politiki s Kosova ni želel podati podrobnosti. Zadal si je, da bo na načrtovanem srečanju vodij držav Zahodnega Balkana v začetku julija v Parizu o ukrepih obvestil predstavnike Evrope.

Srečanje v Parizu je sicer nadaljevanje neformalnega vrha o Zahodnem Balkanu, ki je na povabilo nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Emmanuela Macrona potekal konec aprila v Berlinu.

Vučić je danes še zagotovil, da v Parizu ne bo nikakršnih razprav, če Kosovo do takrat ne bo odpravilo carin. "Lahko se pogovarjamo o lepem vremenu, a o statusu Kosova ne bo razprave, dokler ne ukini carin," je dodal.

Dialog med Beogradom in Prištino je že od novembra lani v slepi ulici zaradi uvedbe 100-odstotnih kosovskih carin na srbsko blago. Tudi na vrhu v Berlinu niso dosegli obnove zastalega dialoga med Kosovom in Srbijo. Strani sta se sicer strinjali, da bosta nadaljevali pogovore za zmanjšanje napetosti.