c S

Sojenje za korupcijo v Elektru Maribor še ni dočakalo razpleta

24.05.2019 14:48 Maribor, 24. maja (STA) - Na mariborskem sodišču je bil danes načrtovan zaključek sojenja trem obtoženim za domnevno koruptivno dogovarjanje poslov z Elektrom Maribor, ki se je začelo že pred več kot tremi leti, potem ko je že leta 2011 v zvezi s tem potekala odmevna kriminalistična preiskava. Razplet zgodbe se bo zaradi novih dokaznih predlogov zavlekel vsaj še do junija.

Medtem ko sta uslužbenca mariborskega elektrodistributerja Matjaž Kosmačin in Iztok Petrovič ter lastnik gradbenega podjetja Feriz Kokollari in njegova sodelavka Simona Pec krivdo priznali že na začetku sojenja in jo odnesli z denarnimi kaznimi, pa takratni predsednik uprave Elektra Maribor Andrej Zorec, njegova sodelavka Danijela Homec in podjetnik ter nekdanji lokalni politik Zaresa Gregor Jager vztrajajo pri nedolžnosti.

Slednji je že danes pričakoval sklepne besede in izrek sodbe, a je obramba ostalih dveh takšne načrte podrla, saj je sodnemu senatu pod vodstvom sodnice Danile Dobčnik Šoštarič predlagala še tretje zaslišanje Kokollarija. Ta je namreč na njih in na sodišče naslovil pismo, v katerem Zorca razbremenjuje vsakršne krivde.

V pismu je zapisal, da je sam krivdo priznal le zaradi zmanjšanja stroškov, za spreminjanje razpisnih pogojev pri poslu gradnje kablovoda od Koroških vrat do Peker pa naj bi po njegovem poskrbela izključno že obsojena Kosmačin, sicer brat obtoženega Zorca, in Petrovič. Zorec pri tem naj ne bi imel ničesar, še več, rečeno naj bi mu bilo, da ta ne sme vedeti za to, saj bi sicer projekt ustavil. Da bi pojasnil okoliščine, je sodišče sam zaprosil, da ga ponovno zasliši.

Čeprav je tožilec Luka Moljk ponovnemu zaslišanju nasprotoval, češ da je Kokollari na sodišču že dvakrat povedal, da Homčevi ni izročil denarja ter da Zorec ni nič kriv in novo zaslišanje ne bi ničesar prispevalo k razjasnitvi zadev, je sodnica ugodila predlogu in nov narok razpisala za 4. junij.

Zorčev zagovornik Franci Matoz je namreč dejal, da bi drugačna odločitev pomenila kršenje pravice do obrambe, z njim pa se je strinjal tudi zagovornik Homčeve Borut Mihurko. Tudi on je namreč predlagal dodatno zaslišanje, saj ga želi vprašati o tolmačenju nekaterih stavkov iz telefonskih prisluhov v pogovorih s Homčevo.

Slednja je danes podala dopolnjeni zagovor, v katerem je še enkrat ponovila, da se je po krivem znašla na zatožni klopi. Izpovedala je, da nekateri precej neformalni in prijateljski telefonski pogovori s poslovnimi partnerji za njo bili običajno, saj se je z njimi dolgo poznala, občasno, zlasti ob koncu leta so se tudi srečevali z njimi na poslovnih kosilih.

Ob tem pa je zatrdila, da sama ni odločala o ničemer, z razpisi pa da se je ukvarjal srednji menedžment v podjetju. Prav tako je stopila v bran Zorcu, tikanje z njim pa pojasnila z dejstvom, da sta oba že dolgo v podjetju in se poznata še iz časov, ko Zorec ni bil na čelu podjetja.

Pogovori s Kokollarijem so bili zanjo neprijetni, saj je ta vselej vztrajal, da bi dosegel svoje, ob tem pa ga ni vselej razumela. Govoril je namreč mešanico slovenskega jezika in drugih jezikov z območja nekdanje Jugoslavije, saj je po rodu Albanec.

Sicer pa je njen zagovornik od Jagra danes želel izvedeti, kdo naj bi bil avtor anonimke, na podlagi katere je sploh prišlo do razkritja domnevne korupcije. Ta je namreč v zagovoru večkrat povedal, da ve, kdo je, a tudi tokrat jasnega odgovora ni dal. Povedal je le to, da je dobil namig, da naj bi ta nastala v zelo nenavadnih okoliščinah, a ne sme povedati od koga. Na konkretno vprašanje, ali morda prihaja iz vrst policije, ni želel odgovoriti.

Jager je danes sodišče tudi prosil, če bi ga lahko izločili iz postopka in mu sodbo izrekli že danes, a je senat takšno možnost zavrnil s pojasnilom, da bo glavna obravnava tako ali tako končana junija.