c S

Evropska komisija sprejela pravila za upravljanje z droni v EU

24.05.2019 14:46 Bruselj, 24. maja (STA) - Evropska komisija je danes sprejela nova pravila za varno upravljanje z droni v EU, ki bodo nadomestila nacionalna pravila v posameznih državah. Od leta 2020 se bodo morali upravljavci dronov registrirati pri nacionalnih organih, članice pa bodo lahko določile tako imenovana območja prepovedi letenja.

Kot so zapisali v Evropski komisiji, so "danes sprejeta pravila po nedavno sprejetih tehničnih zahtevah za drone še dodaten korak k izpolnjevanju ciljev letalske strategije za Evrope, katere namen je ohraniti visoko raven varnosti in spodbujati konkurenčnost evropske letalske industrije".

Od leta 2020 se bodo morali upravljavci dronov, tako profesionalni kot amaterski, registrirati pri nacionalnih organih, članice pa bodo lahko določile tako imenovana območja prepovedi letenja, katerih lokacija bo satelitsko opredeljena. Primer takšnih območij so na primer letališča ali mestna središča.

V komisiji verjamejo, da bodo nova pravila odpravila nekatera varnostna tveganja, povezana z droni, saj naj bi registracija operaterjev, možnost identifikacije na daljavo in določitev geografskih območij nacionalnim organom omogočale boljše preprečevanje zlorab ali nezakonitih aktivnosti z droni.

Komisarka za promet Violeta Bulc je sprejem novih pravil pospremila z besedami, da bo imela "EU najnaprednejša pravila na svetu". "To bo omogočilo varno in zeleno letenje z droni. Ob tem pa pravila vnašajo prepotrebno jasnost za podjetja in invoatorje na področju dronov."

Kmalu nameravata komisija in Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) med drugim objaviti smernice in tako imenovane "standardne scenarije" za upravljanje z droni.