c S

Kitajska ZDA obtožila širjenja laži o Huaweiju

24.05.2019 11:52 Peking, 24. maja (STA) - Peking je danes ZDA obtožil, da širijo laži o kitajskem tehnološkem velikanu Huawei, s čimer se je odzval na navedbe ameriškega državnega sekretarja Mikea Pompea, da Huawei ni iskren glede svojih vezi s kitajskimi oblastmi. Ta kitajski tehnološki gigant sicer že ves čas zanika, da bi delal za kitajsko vlado.

"Reči, da ne sodelujejo s kitajsko vlado, je laž," je v povezavi s Huaweijem za ameriško televizijo CNBC dejal Pompeo. Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang pa se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odzval z besedami, da ameriški politiki sprožajo govorice, ne da bi jih podkrepili z dokazi.

"Ti ameriški politiki nadaljujejo z različnimi subjektivnimi, verjetnimi lažmi, da bi zavedli Američane, zdaj pa želijo hujskati še ideološko opozicijo," je dejal na posvetu z mediji.

Ameriški predsednik Donald Trump je medtem v četrtek poudaril, da bi se lahko ZDA in Kitajska o Huaweiju dogovorili v okviru trgovinskega sporazuma, a na Kitajskem o tem ne vedo nič. Kot je dejal Lu, niso seznanjeni s podrobnostmi Trumpovih izjav, pričakujejo pa, da bo dialog temeljil na "medsebojnem spoštovanju".

Poem ko so pogajanja o sporazumu ta mesec zastala, saj nobena stran še ni napovedala novega datuma za nadaljevanje pogovorov, je Trump v četrtek izpostavil tudi, da obstajajo dobre možnosti, da bo dogovor dosežen.

Ameriški predsednik je minuli teden podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Podjetja ali države niso posebej omenjene, a v prvi vrsti naj bi šlo predvsem za ukrep proti kitajskemu Huaweiju.

Ameriški tehnološki gigant Google je kmalu po tem sporočil, da prekinja sodelovanje s Huaweijem, kar je sprožilo špekulacije o tehnološki hladni vojni, a so ZDA prepoved poslovanja s kitajskim velikanom nato preložile za 90 dni.