c S

Koalicija usklajena o konceptu demografskega sklada

16.05.2019 12:37 Ljubljana, 16. maja (STA) - Minister za finance Andrej Bertoncelj je koaliciji danes predstavil usmeritve za pripravo zakona o demografskem skladu. Partnerji se strinjajo o konceptu, po katerem bi pod demografski sklad sodile portfeljske naložbe države, strateške pa pod SDH, so po srečanju pojasnili partnerji, ki predlog zakona pričakujejo junija oz. julija.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič je v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju pred današnjo sejo vlade pojasnil, da so danes govorili o konceptu upravljanja državnega premoženja, ki je zelo razpršeno.

Predlog gre po njegovih navedbah v smeri dveh stebrov. V prvi, in sicer pod Slovenski državni holding (SDH), bi sodile strateške naložbe države, ki se ne prodajajo, v drugi pa portfeljske, denimo nepremičnine in finančne naložbe. Te bi bile v demografskem skladu, je pojasnil Golubovič. Dodal je, da so določene izjeme, o katerih pa bodo še govorili.

V minulem vladnem mandatu je koalicija neuspešno poskušala uskladiti predlog zakona o demografskem skladu. Zlasti med SMC in DeSUS so bila bistvena razhajanja pri vprašanju upravljanja in strukture naložb, ki bi jih imel v lasti sklad.

Po Golubovičevih navedbah je pomembno, da so se vse stranke aktualne koalicije uskladile glede koncepta. Prvi korak, torej da ministrstvo pripravi zakon, ki naj bi ga koaliciji predstavil junija ali v začetku julija, je po njegovih navedbah narejen. "Verjamem, da bo koalicija julija skupaj v DZ vložila zakon o demografskem skladu," je povedal vodja poslancev LMŠ. Koalicija načrtuje, da bi zakon v DZ sprejeli do konca leta.

To nakazuje, da bodo v DZ zavrnili predlog zakona o demografskem skladu, ki ga je v parlamentarni postopek konec aprila vložila SDS. Vodja poslancev SD Matjaž Han je danes spomnil, da je SDS tedaj napovedala, da bo k oblikovanju končnega predloga povabila vse stranke, a tega "dobrega namena nima". Han je vložitev tega zakona SDS danes pripisal predvolilnemu obdobju.

SD bo tako predlogu SDS, ki bi sicer v demografski sklad prenesla celotno državno premoženje, nasprotovala, ob čemer Han verjame, da bo koalicija do konca leta oblikovala in sprejela svoj predlog demografskega sklada. "Smer, ki jo je zastavil minister za finance, je dobra," meni vodja poslancev SD.

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič meni, da gre osnutek, ki so ga danes prejeli, v smeri, ki jo je začrtala prejšnja vlada. Ko je DeSUS vložil svoj predlog zakona, je tedanja vlada podala posamezne pripombe, kar je zdaj upoštevano v aktualnem predlogu ministra Bertonclja, je povedal Zorčič in še pojasnil, da je za SMC to "relativno sprejemljiva zadeva".

SAB in DeSUS se glede predloga finančnega ministra še nista izrekli.