c S

Trump naj bi predstavil spremembe sistema priseljevanja v ZDA

16.05.2019 07:58 Washington, 16. maja (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump namerava danes na vrtu pred Belo hišo predstaviti načrt reforme priseljevanja v ZDA, da bi dovolili vstop le bolj izobraženim, usposobljenim in veščim priseljencem. Predlog je sicer že vnaprej obsojen na propad v kongresu, saj ga demokrati ne bodo podprli, pa tudi republikanci še niso enotni.

Trump je zaslovel po izjavi, ko si je pridušal, zakaj v ZDA prihajajo le ljudje iz "usranih držav". Predsednik ZDA je skupaj z večino Američanov prepričan, da si želi v ZDA praktično vsakdo na svetu, čeprav prebivalcem iz držav z urejenim socialnim in zdravstvenim sistemom to ne diši več tako zelo kot pred desetletji.

Trumpov načrt reforme sta pripravila njegov zet Jared Kushner in svetovalec Stephen Miller, zgledoval pa naj bi se po sistemih držav, kot so Kanada, Avstralija in Nova Zelandija. ZDA na leto izdajo okoli 1,1 milijona tako imenovanih zelenih kart oziroma dovoljenj za delo in bivanje, pri čemer jih gre velika večina (66 odstotkov) družinskim članom tistih, ki že bivajo v ZDA.

Na tak način sta na primer prišla v ZDA tudi slovenska starša prve dame Melanie Trump. Le okoli 12 odstotkov zelenih kart je šlo priseljencem na podlagi veščin, izobrazbe in sposobnosti, da služijo denar. Trumpovi bi radi razmerje obrnili v prid slednjih, pri čemer bi skupno število izdanih zelenih kart na leto ostalo isto.

Predlog prav tako ukinja tako imenovano imigracijsko loterijo, to je sistem, po katerem iz držav z majhnim številom priseljencev v ZDA avtomatično z žrebom zagotovijo določeno število zelenih kart.

V predlogu je tudi Trumpov zid na meji z Mehiko in drugi ukrepi za boljše zavarovanje meja pred nezakonitimi priseljenci, kakor tudi posebna taksa vsem, ki želijo priti v ZDA. Republikancem predlog ne diši, ker ne zmanjšuje skupnega števila priseljencev, demokratom pa iz številnih razlogov.

Najprej zato, ker ne omenja usode več sto tisoč priseljencev, ki so jih v ZDA na nezakonit način pripeljali starši ali skrbniki kot otroke ali mladoletnike. Ne omenja niti 12 milijonov drugih nezakonitih priseljencev, ki so trenutno v ZDA, prav tako ne potreb ameriških kmetov in industrije po poceni delovni sili.