c S

Danes drugi krog pogajanj o spremembah volilne zakonodaje

16.05.2019 14:58 Predsednik republike Borut Pahor bo danes gostil pogajalce parlamentarnih strank na drugem krogu pogovorov o spremembah volilne zakonodaje. Na mizi imajo tri različice: predlog sprememb volilnih okrajev ter predloga za njihovo ukinitev z uvedbo obveznega relativnega ali absolutnega prednostnega glasu.

Po odločitvi ustavnega sodišča, ki je decembra lani sklenilo, da je 4. člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, ki določa tudi območja volilnih okrajev, v neskladju z ustavo, pristojni zdaj iščejo rešitve za odpravo neustavnosti. Zakonodajalec ima pri pri tem dve možnosti: ena je preoblikovanje volilnih okrajev, druga pa njihova ukinitev in uvedba prednostnega glasu.

V skladu s tem so na ministrstvu za javno upravo pripravili tri predloge zakonskih sprememb. Predlog preoblikovanja volilnih okrajev sicer za zdaj zajema le tretjo in osmo volilno enoto, za preostale pa bo potrebnega še nekaj dela. Tudi zato ni pričakovati, da bi že danes pogajalci dosegli odločilen konsenz.

Za zdaj sicer kaže, da so stranke bolj kot preoblikovanju okrajev naklonjene njihovi ukinitvi in uvedbi obveznega prednostnega glasu. Na ministrstvu za javno upravo so pripravili dva osnutka novele zakona o volitvah v državni zbor: eden predvideva uvedbo obveznega absolutnega prednostnega glasu, drugi pa obveznega relativnega prednostnega glasu.

Ljubljana, 16. maja (STA)
Foto: STA