c S

V Helsinkih ministrsko zasedanje v znamenju 70-letnice Sveta Evrope

16.05.2019 07:47 Helsinki, 16. maja (STA) - V Helsinkih se bo danes začelo dvodnevno zasedanje odbora ministrov Sveta Evrope, ki se ga bo udeležil tudi zunanji minister Miro Cerar. Ob 70-letnici te najstarejše vseevropske mednarodne organizacije za varstvo človekovih pravic, demokracije in vladavine prava, bodo govorili o vlogi Sveta Evrope in pomenu spoštovanja temeljnih evropskih vrednot.

Drevi bodo zunanji ministri na slovesnosti obeležili 70. obletnico Sveta Evrope, ki je bil ustanovljen z londonsko pogodbo, ki jo je 5. maja 1949 podpisalo deset držav. Danes ima 47 članic z več kot 830 milijoni prebivalcev, Slovenija se mu je pridružila 14. maja 1993.

Ob 70-letnici v organizaciji poudarjajo, da kljub napredku, ki so ga dosegli, delo ni končano. "Današnji svet je zelo drugačen od tistega, v katerem se je rodil Svet Evrope, vendar zgodovina kaže, da je napake iz preteklosti mogoče ponoviti. Oboroženi s strokovnim znanjem vseh teh let smo pripravljeni nadaljevati gradnjo najboljšega življenja za vsakega Evropejca z obrambo doseženega in soočanjem z izzivi prihodnosti," so zapisali.

Med izzivi bo gotovo zmanjševanje standardov človekovih pravic v imenu varnosti v luči boja proti terorizmu in migrantskih kriz ter krepitve nacionalizmov tako v Evropi kot svetu. Nekatere članice tako že ne spoštujejo obveznosti, kot sta uresničevanje sodb Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) in plačevanje prispevkov. Med njimi je najbolj izrazita Rusija, kjer od leta 2015 velja zakon, po katerem lahko zavrne sodbe ESČP, ki so po njihovem mnenju neustavne. Od leta 2017 tudi ne plačuje prispevkov.

Spor med Rusijo in drugimi državami SE je izbruhnil, potem ko je leta 2014 organizacija po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim ruskim delegatom odvzela glasovalne pravice. V petek naj bi imeli ministri po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zadnjo možnost za razrešitev tega spora, ki bo tudi v središču tokratnega letnega zasedanja odbora ministrov. Rusiji grozi izključitev iz organizacije.

Ob robu zasedanja bo minister Cerar v imenu Slovenije podpisal dodatni protokol za konvencijo Sveta Evrope za varstvo osebnih podatkov. K sami konvenciji je doslej pristopilo že več kot 60 držav z vsega sveta, omenjeni protokol pa modernizira določbe konvencije za varstvo osebnih podatkov v sedanjem času novih tehnologij, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

Ob robu ministeriala so predvidena tudi srečanja ministra z generalnim sekretarjem SE Thorbjornom Jaglandom, komisarko SE za človekove pravice Dunjo Mijatović in švicarskim zunanjim ministrom Ignaziem Cassisom.