c S

Trumpova vlada zavrača kongresne naloge in pozive

24.04.2019 15:24 Washington, 24. aprila (STA) - Finančno ministrstvo ZDA predstavniškemu domu ameriškega kongresa ni predalo podatkov o davčnih napovedih predsednika ZDA Donalda Trumpa, njegova vlada pa namerava zavračati tudi vse druge naloge in pozive na zaslišanja tako o davkih kot tudi o nepojasnjenih vprašanjih okrog preiskave ruske afere.

Trump trdi, da ga je preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja oprala vse krivde in zgodba je zanj zaključena, čeprav imajo kongresni demokrati še številna vprašanja, Mueller pa je odločanje o tem ali je Trump oviral rusko preiskavo, prepustil kongresu. Zavračanje kongresnih nalogov napoveduje sodne boje, ki se bodo vlekli vse do predsedniških volitev leta 2020 in naprej.

Odbor za razdeljevanje proračunskih sredstev predstavniškega doma kongresa je v skladu z zakonom, ki mu dovoljuje vpogled v davčne napovedi vsakega Američana izdal zahtevo za podatke o Trumpovih davkih. Rok se je iztekel v torek, odbor pa podatkov ni dobil. Finančni minister ZDA Steven Mnuchin je kongresni odbor obvestil, da zahteva nima utemeljenega razloga, kar pomeni, da bodo o tem odločala sodišča.

Razlog za dostop do Trumpovih davčnih napovedi je seveda tudi političen. Trumpov nekdanji odvetnik Michael Cohen je dejal, da je predsednik v preteklosti redno napihoval vrednost svojega premoženja in davčne napovedi bodo pokazale, da ni tako bogat, kot trdi. Demokrati pa obenem upajo, da bodo v papirjih našli dokaze o povezavah z ruskimi viri denarja.

Demokrati imajo sedaj na voljo tri možnosti. Lahko izdajo uradni poziv za podatke, vložijo tožbo ali pa Mnuchina in komisarja zvezne davkarije Charlesa Rettiga obtožijo zaničevanja kongresa. V vsakem primeru bodo šle zadeve na sodišče, saj Trump informacij o davkih ni objavil niti v času kampanje, niti kasneje. Na koncu bo o ustavnih pooblastilih ene ali druge veje ameriške zvezne oblasti moralo odločiti vrhovno sodišče ZDA.

Bela hiša namerava zavrniti tudi poziv pravosodnega odbora predstavniškega doma za zaslišanje nekdanjega glavnega pravnika Bele hiše Dona McGahna, ki mu je Trump glede na poročilo posebnega tožilca za preiskavo ruske afere ukazal naj poskrbi, da bo Mueller odpuščen, vendar je ta ukaz ignoriral. Zaradi tega potem Mueller Trumpa v poročilu ni mogel obtožiti oviranja pravosodja.