c S

Šefa farmacevtskega giganta v ZDA obtožena podpihovanja krize z opioidi

24.04.2019 13:18 New York, 24. aprila (STA) - Za nekdanja vodilna človeka ene večjih ameriških farmacevtskih družb so v torek v New Yorku izdali obtožnico, ker sta med krizo z opioidi, ki je samo v letu 2017 v ZDA terjala 47.600 mrtvih, odobravala naročila zdravil, čeprav sta vedela, da so sumljiva.

Gre za prvi obtožbi vodilnih ljudi v farmacevtski industriji v ZDA v zvezi z distribucijo močnih analgetikov na recept, ki lahko vodijo v odvisnost oz. pri katerih obstaja veliko tveganje za predoziranje. Gre predvsem za oksikodon in fentanil.

"To je prvi kazenski pregon te vrste," je v izjavi za javnost poudaril zvezni tožilec Geoffrey Berman.

Obtoženca, 75-letni nekdanji izvršni direktor Laurence Doud in 53-letni William Pietruszewski, sta delala za družbo Rochester Drug Cooperative (RDC), ki je ena izmed največjih distributerjev opioidov na recept v ZDA.

Obremenili so ju zarote, katere cilj je bil distribucija kontroliranih substanc, za kar jima grozi najmanj deset let zapora, lahko pa bi ju doletela celo dosmrtna kazen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sama farmacevtska družba je s tožilstvom v New Yorku sklenila dogovor, v skladu s katerim se je izognila kazenskemu pregonu v zameno za plačilo kazni v višini 20 milijonov dolarjev. RDC je tudi ohranila licenco za distribucijo zdravil, bo pa morala reformirati svoje poslovne prakse.

RDC, ki ima po podatkih tožilstva letno za okoli milijardo dolarjev prometa, je sicer priznala, da med letoma 2012 in 2017 oblastem ni prijavila dostav zdravila, čeprav je vedela, da so bila naročila zanje sumljiva. Podjetja v ZDA so tovrstna naročila zavezana prijaviti oblastem.

Preiskovalci so ugotovili, da RDC ni prijavila najmanj 2000 sumljivih naročil zdravil, katerih distribucijo nadzira Ameriški urad za boj proti drogam (DEA). Kot je razkrilo tožilstvo, "so uslužbenci RDC, tudi v pogovorih z obtoženima Doudom in Pietruszewskim, nekatere stranke podjetja opisali kot 'zelo sumljive', pri čemer so glede nekaterih lekarn navedli celo, da so 'tik pred preiskavo DEA' ali 'palica dinamita, ki samo čaka, da jo DEA prižge'".

"Kljub temu je RDC pod vodstvom Douda v tem obdobju eksponentno povečala prodajo oksikodona in fentanila," so še navedli tožilci.

Po podatkih ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni je zaradi predoziranja z opioidnimi analgetiki v letu 2017 v ZDA umrlo 47.600 ljudi. Kot je komentiral tožilec Berman, je epidemijo z opioidi poganjal pohlep. Pri tem je razkril, da se je plača obtoženemu Daudu med letoma 2012 in 2016 več kot podvojila.