c S

Na Kitajskem uradno aretirali nekdanjega predsednika Interpola

24.04.2019 13:16 Peking, 24. aprila (STA) - Kitajska je uradno aretirala nekdanjega predsednika Interpola, Kitajca Meng Hongweija zaradi suma prejemanja podkupnin, je danes sporočilo kitajsko državno tožilstvo. Dodali so, da je primer v obdelavi, kar po navedbah francoske tiskovne agencije AFP pomeni, da bi ga lahko kmalu obtožili zaradi korupcije.

Kitajske oblasti so sicer že oktobra lani sporočile, da je Meng, ki je bil v preteklosti tudi namestnik kitajskega ministra za javno varnost, prejemal podkupnino in da ga sumijo kršenja zakonodaje.

To so sporočile nekaj dni po tistem, ko je nekdanji predsednik Interpola med svojim obiskom na Kitajskem skrivnostno izginil. Njegova soproga Grace je njegovo izginotje policiji v Franciji, kjer ima mednarodna organizacija kriminalistične policije sedež, prijavila septembra.

Marca letos so ga zaradi "hudih kršitev" disciplinskih pravil izključili iz kitajske komunistične partije in ga razrešili z vseh javnih funkcij.

Disciplinska komisija partije je takrat pojasnila, da je zlorabljal javna sredstva za financiranje luksuznega življenja svoje družine in izkoristil svoj položaj za zaposlitev svoje žene. Nezakonito je prejel "ogromne količine sredstev", so dodali. Ta sredstva so zasegli, primer pa predali državnemu tožilstvu.

Interpol je novembra lani za svojega novega predsednika že izvolila Kim Jong-yaga iz Južne Koreje.

Meng sodi v vse večjo skupino kadrov komunistične partije, ki so jih obtožili v okviru protikorupcijske kampanje predsednika Xi Jinpinga. Po ocenah kritikov je njen namen odstranitev njegovih političnih sovražnikov. Doslej je bilo v šestih letih kampanje obtoženih že več kot milijon uradnikov.