c S

Na Hrvaškem o gospodarskem pasu v Jadranu predvidoma po velikonočnih praznikih

15.04.2019 15:09 Zagreb, 15. aprila (STA) - Hrvaška opozicijska stranka Most neodvisnih list je danes napovedala, da bodo v saboru predvidoma po velikonočnih prazniki razpravljali o njihovem predlogu o razglasitvi hrvaškega gospodarskega pasu v Jadranu. Predlog podpirajo tudi drugi opozicijski poslanci, od leve sredine preko liberalnih strank do skrajne desnice.

Začetek saborske razpravo o razglasitvi izključnega gospodarskega pasu po velikonočnih praznikih je danes na novinarski konferenci napovedal poslanec in politični sekretar Mosta Nikola Grmoja. Ob tem je kritiziral predsednika sabora Gordana Jandrokovića (HDZ), ker te razprave 14 mesecev ni želel uvrstiti na dnevni red saborske seje.

Most je vložil zahtevo za razpravo februarja lani. Z razglasitvijo izključnega gospodarskega pasu so prav tako pogojevali sodelovanje v vladni koaliciji s HDZ po parlamentarnih volitvah jeseni 2016. Most je spomladi 2017 zaradi afere Agrokor zapustil vladno koalicijo.

Hrvaška vlada je novembra 2017 sprejela sklep, da Hrvaška v okviru konvencije ZN o pomorskem pravu in pravnem redu EU uresničuje svoje pravice in interese v Jadranu. Sklep je sprejela po tistem, ko je hrvaška diplomacija opravila posvetovanja z državami članicami EU in Evropsko komisijo o zaščiti hrvaških interesov v Jadranskem morju, kar predvideva tudi razglasitev hrvaškega gospodarskega pasu v Jadranu.

Most v svojem predlogu vztraja, da ima Hrvaška v skladu s konvencijo ZN o pomorskem mednarodnem pravu iz leta 1982 pravico do razglasitve svojega gospodarskega pasu, ki bi razširil hrvaško jurisdikcijo v Jadranu na dodatnih približno 24.000 kilometrov. Grmoja se je danes skliceval na podobne poteze, ki sta jih, kot je dejal, v zadnjem času sprožili Francija in Velika Britanija, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Grmoja meni, da imajo s sedanjim stanjem največjo korist italijanski ribiči, ker imajo bolje opremljene ribiške ladje. V Mostu ocenjujejo, da razglasitev pasu pomeni tudi boljšo ekološko zaščito Jadrana ter arheoloških nahajališč, ki so pod morsko gladino.

Znova so ocenili, da hrvaška vlada na čelu s HDZ ni navdušena nad idejo gospodarskega pasu, tudi zaradi povezav znotraj Evropske ljudske stranke (EPP), predvsem pa zaradi prijateljstva s predsednikom Evropskega parlamenta Antoniom Tajanijem, je izjavil Grmoja.

V Mostu pričakujejo, da bodo za svoj predlog dobili podporo vseh poslancev. Podporo predlogu je že nakazala največja opozicijska stranka SDP, kot tudi nekatere manjše opozicijske stranke. Za razliko od obdobja, ko je bila pobuda vložena, ima sicer vladajoča večina stabilno podporo v saboru.

Most je obudil idejo o razglasitvi izključnega gospodarskega pasu v Jadranu v času, ko poteka spor med Zagrebom in Ljubljano glede uresničevanja arbitražne razsodbe o meji med državama. V Mostu zavračajo arbitražno razsodbo. Prepričani so, da Slovenija in BiH zaradi svojega zemljepisnega položaja ne moreta imeti ne gospodarskega in niti epikontinentalnega pasu.

Hrvaški ni uspelo v celoti uveljaviti tudi svoje zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC), ki jo je razglasila leta 2003. Zaradi pritiskov Italije in Slovenije je Zagreb leta 2008 v zakon o ERC uvrstil tudi izjeme za članice EU.