c S
Muslimanski kongresnici zaradi Trumpovega tvita grozijo s smrtjo 15.04.2019 10:30 Washington, 15. aprila (STA) - Ameriška kongresnica Ilhan Omar, sicer muslimanka, je prejela več groženj s smrtjo, potem ko je prejšnji teden ameriški predsednik Donald Trump na Twitterju objavil posnetek, v katerem jo obtožuje, da podcenjuje teroristične napade 11. septembra 2001. V Beli hiši zavračajo očitke, da je predsednik z objavo posnetka spodbujal k nasilju.

Demokratka Ilhan Omar je marca, kmalu po terorističnem napadu v novozelandskem mestu Christchurch, nagovorila Svet za ameriško-islamske odnose (CAIR) in med drugim opozorila na odnos do muslimanov v družbi. "Predolgo smo živeli z občutkom neugodja, da smo državljani drugega razreda, in iskreno povedano, imam dovolj tega in vsak musliman v tej državi bi moral imeti dovolj tega," je dejala.

Nadaljevala je, da so CAIR ustanovili po napadih leta 2001, ker so prepoznali, "da so nekateri ljudje nekaj naredili in da smo vsi mi začeli izgubljati dostop do naših državljanskih svoboščin".

Kot opozarja francoska tiskovna agencija AFP, so CAIR ustanovili že leta 1994, se je pa opazno razvil po terorističnih napadih 11. septembra 2001.

Sam govor sprva ni sprožil nobene polemike, dokler ni avstralski imam Mohammad Tawhidi prejšnji teden delil dela govora o tem, "da so nekateri ljudje nekaj naredili", ki se je nanašal na napade 11. septembra.

Posnetek je zaokrožil in v petek je Trump na Twitterju delil video, v katerem so izseki govora Omarjeve skupaj s posnetki napadov 11. septembra ter nad njimi napis Nikoli ne bomo pozabili. Posnetek, ki je od petka zbral že skoraj deset milijonov ogledov, posredno obtožuje kongresnico, da zmanjšuje pomen in grozote terorističnih napadov pred skoraj 18 leti.

Omarjevi so hitro stopili v bran drugi demokratski kolegi ter obtožili Trumpa, da spodbuja k nasilju in širi sovraštvo. "Od predsednikovega tvita v petek zvečer sem doživela porast neposrednih groženj na moje življenje, veliko jih neposredno navaja ali odgovarja na predsednikov video," je preko Twitterja sporočila Omarjeva, ki je ena od dveh muslimansk v vrstah demokratov v kongresu.

"Nasilni zločini in druga dejanja sovraštva skrajnih desničarjev in belih nacionalistov so v porastu v tej državi in po svetu," je nadaljevala. "Ne moremo več ignorirati, da jih spodbuja imetnik najvišjega položaja v državi," je opozorila.

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je v nedeljo zaprosila pristojne, naj preučijo varnostne ukrepe, da bodo Omarjeva, njena družina in njeni zaposleni varni. "Predsednikove besede nosijo ogromno težo, njegova sovražna in podžigajoča retorika pa ustvarja resno nevarnost," je zapisala v izjavi ter pozvala Trumpa, naj umakne posnetek.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je v nedeljo stopila v bran predsedniku. Po njenih besedah Trump "ne želi hudega in zagotovo ne spodbuja nobenega nasilja proti nikomur", je dejala v oddaji This Week na televiziji ABC.

Dodala je, da so komentarji Omarjeve gnusni in se začudila, kako da demokrati gledajo stran. "Njeni komentarji se mi zdijo sramotni in neprimerni za članico kongresa in mislim, da je dobro, da jih je predsednik izpostavil, vprašanje je, zakaj tega ne počnejo tudi demokrati," je povedala.