c S

Evropski parlament ta teden na zadnjem plenarnem zasedanju v tem mandatu

15.04.2019 08:45 Evropski poslanci bodo ta teden še zadnjič pred evropskimi volitvami zasedli poslanske klopi v Strasbourgu. Tik pred iztekom petletnega mandata bodo med drugim glasovali o posodobitvi evropske agencije za mejno in obalno stražo, razpravljali o prožni preložitvi brexita, parlament pa bo med drugim obiskala švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg.

16-letna Švedinja bo v torek, drugi dan zasedanja, v parlamentarnem odboru za okolje s poslanci razpravljala o načinih boja proti podnebnim spremembam, pred tem pa jo bo sprejel tudi predsednik parlamenta Antonio Tajani.

V torek bo parlament odločal tudi o novih evropskih pravilih za zaščito žvižgačev, saj so ti zdaj zaščiteni le v desetih državah članicah. Evropa zaradi pomanjkanja zaščite žvižgačev pri javnih naročilih vsako leto izgubi med 5,8 in 9,6 milijarde evrov. Novi predpisi bodo razširili obseg tistih, ki jih varuje zakon, vzpostavili varne kanale za poročanje o kršitvah evropske zakonodaje ter žvižgače bolje zaščitili pred maščevanjem, poudarjajo v parlamentu.

Poslanci bodo glasovali tudi o minimalnih pravicah za delavce v novih oblikah dela, s kakršnimi se soočajo sodelavci Uberja in dostave hrane iz restavracij Deliveroo.

V torek popoldne pa imajo poslanci med drugim na dnevnem redu glasovanje o večji varnosti na cestah. Nova pravila predvidevajo, da bi morali biti od maja 2022 v vseh novih vozilih obvezni inteligenten omejevalnik hitrosti (ISA), napredni sistem zaviranja v sili in sistem ELK za ohranitev vozila na njegovem pasu v kritični situaciji.

V sredo dopoldne bo v parlamentu potekala razprava poslancev s predstavniki Sveta EU in Evropske komisije o prožni preložitvi brexita, potem ko so evropski voditelji prejšnji teden na vrhu potrdili vnovičen odlog izstopa Združenega kraljestva iz EU do največ 31. oktobra. Zatem imajo na dnevnem redu razpravo o prihodnosti Evrope z latvijskim premierjem Krišjanisom Karinšem.

Evropa ima več kot 13.000 kilometrov zunanjih kopenskih meja in skoraj 66.000 kilometrov morskih meja. Da bi jih okrepili, bo Evropski parlament v sredo odločal o posodobitvi Evropske agencije za mejno in obalno stražo. Ta naj bi do leta 2027 dobila 10.000 novih uslužbencev, katerih naloge bodo nadzorovanje meja, boj proti organiziranemu kriminalu in upravljanje z migracijami.

Ob zaključku zadnjega zasedanja v tokratnem mandatu pa imajo evroposlanci v četrtek med drugim na dnevnem redu glasovanje o naložbenem programu InvestEU, ki naj bi spodbudil za skoraj 700 milijard naložb, ki bi spodbujale rast in ustvarjale delovna mesta.

Strasbourg, 15. aprila (STA)
Foto: STA