c S

Na sojenju v aferi preskakovanja čakalnih vrst novi dokazni predlogi obrambe

26.03.2019 12:59 Ljubljana, 26. marca (STA) - Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes nadaljeval predobravnavni narok v zadevi domnevnega podkupovanja za preskakovanje čakalnih vrst v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Obramba soobtoženega Franca Freliha je predlagala pridobitev manjkajočih sodnih odredb o uvedbi preiskav, v katerih se je posredno znašel tudi Frelih.

Obtožnica Frelihu očita, da je prvoobtoženemu Urošu Smiljiću podaril omaro, da bi mu ta prek vrste uredil pregled in operativni poseg pri zdravniku na interni kliniki v ljubljanskem UKC. Odvetnica Tea Mlinar Kovačič je predlog za pridobitev manjkajočih sodnih odredb utemeljila s tem, da bi se z njihovo preučitvijo pokazala morebitna nezakonitost preiskav. V tem primeru bi Frelihova obramba predlagala izločitev dela dokaznega gradiva.

Med obtoženimi je tudi Ivan Miklič, ki naj bi prek podjetja Digit Smiljiću dal 4000 evrov, ker naj bi mu ta mimo vrste uredil gastroskopijo in kolonoskopijo na ljubljanski gastroenterološki kliniki. Odvetnik Janez Stušek je danes opozoril na po njegovem mnenju nesmiselno obtožbo, da je Miklič za zdravstveno storitev, ki bi ga v samoplačniški ambulanti stala največ 1000 evrov, dal 4000 evrov podkupnine za preskok čakalne vrste.

Miklič, ki mu tožilstvo očita nedovoljeno dajanje daril, naj bi namreč kot direktor Digita odredil plačilo fiktivnega računa podjetja Glasstech, po nakazilu pa naj bi direktor Glasstecha Aleš Miletić gotovino izročil Smiljiću. Tako Miklič kot Miletić sta že pred časom krivdo zanikala, enako tudi Frelih.

Sicer se je v dosedanjem sojenju zvrstilo že več predobravnanih narokov. Prvoobtoženi in nekdanji zaposleni v ljubljanskem UKC Smiljić krivde ni priznal. Zanikal je, da bi prejel kakršnakoli darila. Obtožnica namreč navaja več primerov, ko naj bi Smiljić zahteval in prejel podkupnine od različnih ljudi v zameno za to, da jim je uredil hitrejše preglede, posege ali zdravljenje pri točno določenih zdravnikih na UKC.

Specializirano državno tožilstvo je obtožnice v tej zadevi vložilo zoper deset oseb in dve podjetji. V preiskavi so se znašli tudi pripadniki policije, ki naj bi v zameno za Smiljićeve usluge temu med drugim uredili več poletov s policijskim helikopterjem za različne osebe in priskrbeli informacije iz policijskih evidenc o različnih osebah.

V sojenju zaradi domnevnega podkupovanja za preskakovanje čakalnih vrst v UKC Ljubljana je sodišče konec januarja že izreko prvo kazen. Iztoku Požarju, ki je priznal, da je plačal 20.000 evrov za hitrejšo operacijo partnerke, je sodišče izreklo pogojno obsodbo dveh let zaporne kazni s preizkusno dobo petih let.

Časnika Delo in Slovenske novice pa v današnjih izdajah poročata, da prvoobtoženi Smiljić na delovnem sodišču toži ljubljanski UKC in zahteva, da ga ta znova zaposli. V UKC so po izbruhu afere Smiljiću, ki je opravljal delo skladiščnika, odpovedali zaposlitev, in to ne iz krivdnih razlogov, ampak zaradi ukinitve delovnega mesta.