c S

DZ v sredo predvidoma o ministrskih kandidaturah Šabedra in Zajca

22.03.2019 11:53 Ljubljana, 22. marca (STA) - Državni zbor bo marčevsko redno sejo v ponedeljek opoldne kot običajno začel s poslanskimi vprašanji vladi, zaključil pa že v četrtek. V sredo bodo poslanci predvidoma odločali o kandidaturi Aleša Šabedra za novega ministra za zdravje ter kandidaturi Simona Zajca za novega ministra za okolje in prostor.

Premier Marjan Šarec je novega ministra za zdravje ter novega ministra za okolje in prostor predlagal po odstopu Sama Fakina in Jureta Lebna, ki jima je funkcija prenehala v sredo, ko se je DZ seznanil z njunim odstopom.

Za Lebnovega naslednika je SMC izbrala dosedanjega državnega sekretarja na ministrstvu za okolje Simona Zajca, namesto Fakina, ki je sodil v kvoto LMŠ, pa je Šarec izbral dosedanjega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Aleša Šabedra. Začasno sicer zdravstveni resor vodi premier Šarec.

Na dnevni red seje DZ je odločanje o ministrskih kandidatih uvrščeno pogojno, saj se morata Šabeder in Zajc še predstaviti pred pristojnima odboroma DZ. Odbor za okolje in prostor, ki bo zaslišal Zajca, ter odbor za zdravje, ki bo zaslišal Šabedra, bosta zasedala v ponedeljek dopoldne pred začetkom redne seje, ki se bo glede na časovnico, ki jo je danes podprl kolegij predsednika DZ, začela opoldne.

V torek je na dnevnem redu seje tudi druga obravnava vladnega predloga novele zakona o kazenskem postopku, za kar imajo poslanci na voljo skoraj sedem ur. Predlog novele zakona je 14. marca podprl odbor DZ za pravosodje. Razpravo so sicer zaznamovali različni pomisleki o ustavni oziroma zakonski skladnosti posameznih rešitev, na kar je opozorila tudi zakonodajno-pravna služba DZ. Med spornimi je določba, ki policiji daje možnost uporabe t. i. IMSI lovilcev, saj da bi bilo treba v zakonu navesti dodatne pogoje, kdaj se lahko uporablja tak lovilec, "sicer bo mogoča prekomerna uporaba teh naprav". Pestro razpravo je pričakovati tudi na plenarni seji.

V sredo bodo po odločanju o novih ministrih poslanci po skrajšanem postopku obravnavali vladni predlog novele zakona o rejniški dejavnosti ter predlog sprememb družinskega zakonika. Predloga povečini vsebujeta postopkovne in terminološke spremembe, ki sledijo rešitvam iz novega družinskega zakonika. Ena bistvenih sprememb, ki jih slednji prinaša, je prenos stvarne pristojnosti za odločanje o razmerjih med starši in otroki na sodišča.

V četrtek poslance čaka še vladni predlog dopolnitev zakona o gasilstvu, ki dodatek za stalnost za poklicne gasilce ureja primerljivo z drugimi uniformiranimi poklici.

Več kot šest ur razprave pa je v četrtek nazadnje predvidenih za prvo obravnavo predloga SDS za spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, po katerem bi morala najnižja invalidska pokojnina znašati vsaj toliko kot osnovni znesek minimalnega dohodka oz. denarna socialna pomoč za eno osebo. Po predlogu minimalna invalidska pokojnina ne bi mogla znašati manj kot 392,75 evra.

Kolegij predsednika DZ je danes podprl tudi obravnavo treh vladnih predlogov zakonov po skrajšanem postopku. Gre za dopolnitve zakona o letalstvu, predlog novele zakona o nalogah in pooblastilih policije ter predlog sprememb zakona o organiziranosti in delu v policiji.