c S

V Italiji več deset tisoč ljudi protestiralo proti mafiji

22.03.2019 11:33 Padova, 22. marca (STA) - V italijanski Padovi je v četrtek potekal protest proti mafiji, s katerim so obeležili dan spomina na žrtve teh kriminalnih združb. Udeležilo se ga je več kot 50.000 ljudi. Italijanski predsednik Sergio Mattarella je ob tem sporočil, da želijo italijansko družbo osvoboditi mafije.

Na protestnem shodu na severu Italije so se med drugim zbrali svojci več sto žrtev mafije iz Italije in drugih evropskih držav, poročanje italijanskih medijev povzema avstrijska tiskovna agencija APA. Tam so prebrali tudi imena žrtev.

Shoda se je udeležil tudi protimafijski državni tožilec Federico Cafiero de Raho, ki je ob tem posvaril pred vse večjim vplivom mafijskih organizacij v italijanskem in evropskem gospodarskem sistemu.

Organizator protesta Luigi Ciotti pa je povedal, da je nesprejemljivo, da v civilizirani državi, kot je Italija, 80 odstotkov družin žrtev mafije ne ve resnice ali pa jo pozna samo deloma. Ciotti, ki vodi organizacijo za boj proti mafiji, sicer tovrstne proteste pripravlja že od leta 1995, s katerimi obeležujejo dan spomina na žrtve teh kriminalnih združb.

Italijanski predsednik Mattarella je poudaril pomen tega dneva. "Družbo želimo osvoboditi mafije. To je neizogiben in možen cilj, ki zahteva predanost, doslednost in polno zavedanje odgovornosti do naših državljanov," je zapisal v poslanici.

Protestniki so se zbrali tudi v več drugih italijanskih mestih, še navaja APA.