c S

Trumpovo stališče glede Golanske planote ne upošteva mednarodnega prava

22.03.2019 11:31 Damask, 22. marca (STA) - Sirske oblasti so danes obsodile stališče ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je napočil čas za priznanje izraelske suverenosti nad Golansko planoto. Vir na sirskem zunanjem ministrstvu je dejal, da je to stališče neodgovorno in ne upošteva mednarodnega prava. Iran in Turčija pa sta posvarila pred novo krizo v regiji zaradi te izjave.

"Sirija najostreje obsoja neodgovorna stališča glede okupirane sirske Golanske planote," je po poročanju tujih tiskovnih agencij poudaril neimenovani vir na sirskem zunanjem ministrstvu. Dodal je, da Trumpove izjave potrjujejo "slepo pristranskost ZDA do sionistične okupacije ter neomejeno podporo agresivnemu vedenju".

Iran pa je izjave ameriškega predsednika označil za nevarne. "Trumpova osebna in slabo premišljena odločitev je nevarna in bo vodila zgolj v nadaljnje krize na Bližnjem vzhodu," je povedal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Bahram Gasemi.

Pred novo krizo zaradi Trumpovih izjav je posvaril tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. "Včerajšnja nesrečna izjava ameriškega predsednika Trumpa o Golanski planoti je regijo privedla na rob nove krize," je poudaril na izrednem zasedanju Organizacije islamskega sodelovanja (OIC) v Istanbulu.

"Nikoli ne bomo dovolili legitimacije okupacije Golanske planote," je poudaril in dodal, da OIC ne bo "ostala tiho ob tako občutljivih zadevah, kot je ta".

Iz Kremlja pa so medtem sporočili, da gre za zgolj Trumpov poziv, pri čemer upajo, da bo tudi ostalo. Takšni pozivi po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova predstavljajo tveganje za resno destabilizacijo razmer na Bližnjem vzhodu in škodujejo naporom za iskanje rešitve.

Območje je Izrael zasedel Siriji med vojno leta 1967 in si ga priključil leta 1981. Golanska planota je po mednarodnem pravu del ozemlja Sirije, ki je pod izraelsko okupacijo.

Trump pa se je v četrtek zavzel za priznanje izraelske suverenosti nad območjem. "Po 52 letih je čas, da ZDA popolnoma priznajo izraelsko suverenost nad Golansko planoto, ki je ključnega strateškega in varnostnega pomena za izraelsko državo in regionalno stabilnost," je tvitnil ameriški predsednik. Trump je Izraelu že priznal Jeruzalem kot glavno mesto države.

Ameriški analitiki ne dvomijo, da gre za predvolilno pomoč izraelskemu premierju, Trumpovemu političnemu zavezniku in prijatelju Benjaminu Netanjahuju, ki ga aprila čakajo parlamentarne volitve.