c S

Sirija: Trumpovo stališče glede Golanske planote ne upošteva mednarodnega prava

22.03.2019 09:47 Damask, 22. marca (STA) - Sirske oblasti so danes obsodile stališče ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je napočil čas za priznanje izraelske suverenosti nad Golansko planoto. Kot je za sirsko tiskovno agencijo SANA dejal vir na sirskem zunanjem ministrstvu, je to stališče neodgovorno in ne upošteva mednarodnega prava.

"Sirija najostreje obsoja neodgovorna stališča glede okupirane sirske Golanske planote," je po poročanju tujih tiskovnih agencij še poudaril neimenovani vir na sirskem zunanjem ministrstvu. Dodal je, da Trumpove izjave potrjujejo "slepo pristranskost ZDA do sionistične okupacije ter neomejeno podporo agresivnemu vedenju," je dodal.

Območje je Izrael zasedel Siriji med vojno leta 1967 in si ga priključil leta 1981. Golanska planota je po mednarodnem pravu del ozemlja Sirije, ki je pod izraelsko okupacijo.

Trump pa se je v četrtek zavzel za priznanje izraelske suverenosti nad območjem. "Po 52 letih je čas, da ZDA popolnoma priznajo izraelsko suverenost nad Golansko planoto, ki je ključnega strateškega in varnostnega pomena za izraelsko državo in regionalno stabilnost," je tvitnil ameriški predsednik. Trump je Izraelu že priznal Jeruzalem kot glavno mesto države.

Ameriški analitiki ne dvomijo, da gre za predvolilno pomoč izraelskemu premierju, Trumpovemu političnemu zavezniku in prijatelju Benjaminu Netanjahuju, ki ga aprila čakajo parlamentarne volitve.