c S

Ameriški regulator trga toži Volkswagen in bivšega šefa

15.03.2019 13:50 Washington, 15. marca (STA) - Tri leta in pol po izbruhu škandala dieselgate pri nemškem proizvajalcu vozil Volkswagen je ameriški regulator trga vrednostnih papirjev vložil tožbo proti podjetju kot tudi njegovemu nekdanjemu šefu Martinu Winterkornu. Volkswagnove hčerinske družbe naj bi pri izdaji obveznic kršile predpise o varstvu podatkov.

Komisija za borzo in vrednostne papirje (SEC), neodvisna agencija ameriške vlade, toži Volkswagen, dve njegovi hčerinski družbi in Winterkorna, da so zavajali vlagatelje, s tem ko so objavili vrsto zavajajočih trditev o vplivu svojih čistih dizelskih avtomobilov na okolje.

Po podatkih komisije je Volkswagen med aprilom 2014 in majem 2015 na ameriškem trgu izdal za več kot 13 milijard dolarjev obveznic in vrednostnih papirjev, zavarovanih s premoženjem, pa čeprav so vodilni v podjetju vedeli, da pol milijona vozil v ZDA "presega zakonsko določene meje izpustov".

Leta 2015 so testi, ki jih je opravil ameriški okoljski nadzornik, pokazali, da je Volkswagen goljufal pri testih izpustov svojih vozil, s tem ko je vanje vgradil nedovoljeno programsko opremo, ki so jim omogočale zaznati, kdaj se izpuste spremlja, in so oddajali nižje ravni dušikovega oksida.

To je pomenilo, da so mnoga vozila, ki jih je prodajal Volkswagen, bistveno bolj onesnaževala okolje, kot so trdili v družbi. S tem je Volkswagen svoje vlagatelje v ZDA po mnenju SEC izpostavil nesprejemljivim tveganjem, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

V Volkswagnu obtožbe ameriškega regulatorja zavračajo. Kot pravijo, so se obveznice prodajale le dobro poučenim profesionalnim institucionalnim vlagateljem. "Ti veliki vlagatelji niso bili oškodovani na noben način," je dejal tiskovni predstavnik Volkswagna.

Winterkorn je kmalu po izbruhu škandala odstopil s položaja, vendar pa je vedno zanikal, da bi vedel za goljufanje na testih izpušnih plinov.