c S
Na Slovaškem v pričakovanju napetih predsedniških volitev 15.03.2019 08:24 Bratislava, 15. marca (STA) - Na Slovaškem bo v soboto prvi krog predsedniških volitev, na katerih ankete kot jasno favoritko napovedujejo kandidatko zunajparlamentarne stranke Zuzano Čaputovo. Pravnici je uspelo zasenčiti prvokategornika, aktualnega Evropskega komisarja Maroša Šefčoviča, ki bo verjetno, a ne nujno, njen izzivalec v drugem krogu 30. marca.

Prav zaradi nenadejane priljubljenosti 45-letne kandidatke zunajparlamentarne stranke Napredna Slovaška (PS), ki pomeni udarec za glavno vladno stranko Smer, Slovaki tokrat volitve pričakujejo z veliko napetostjo, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Hkrati v Bratislavi vlada bojazen, da bi se v drugi krog lahko uspelo prebiti tudi skrajnemu populistu, Rusiji in tradicionalnim krščanskim vrednotam naklonjenemu sodniku vrhovnega sodišča Štefanu Harabinu ali celo vodji skrajno desne Ljudske stranke - Naša Slovaška (LSNS) Marianu Kotlebi, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Za položaj predsednika države se poteguje skupaj kar 13 kandidatov.

Nekateri privrženci Čaputove, ki jo je podprl tudi aktualni predsednik države Andrej Kiska, špekulirajo celo o zmagi svoje favoritke že v prvem krogu volitev, kar pa ni verjetno.

Besedilo slovaške ustave glede zmage v prvem krogu sicer ni povsem jasno, a večina pravnih strokovnjakov se nagiba k dobesednemu tolmačenju, kar pomeni, da mora kandidat za zmago v prvem krogu dobiti absolutno večino glasov vseh volilnih upravičencev, kar je več kot 2,2 milijona glasov. Od tega pa je Čaputova še precej oddaljena.

Podpora tej politični neznanki, katere stranki medtem že napovedujejo svetlo prihodnost v slovaški politiki, se je sicer v zadnjih tednih v javnomnenjskih raziskavah več kot podvojila. In tako je ločeni okoljski aktivistki in zagovornici istospolnih porok v ozadje uspelo poriniti tudi izkušenega kariernega diplomata in aktualnega podpredsednika Evropske komisije, pristojnega za energetsko unijo Šefčoviča.

52-letnik, ki ne želi biti označen za "gospoda iz Bruslja", se je ob objavi kandidature 18. januarja takoj zavihtel na prvo mesto v anketah, s katerega pa ga je nato pred dvema tednoma Čaputova izrinila z ogromno prednostjo - ena izmed anket ji je napovedala celo 52,9-odstotno podporo, Šefčoviču pa zgolj 16,7-odstotno.

Šefčovič kandidira kot neodvisni kandidat, a ga je v volilno bitko dejansko poslala stranka Smer nekdanjega premierja Roberta Fica, volitve predsednika Slovaške pa bodo zaradi tega tudi pomemben pokazatelj prihodnje politične usmeritve države.

Leto dni po umoru novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke, ki je globoko pretresel Slovaško, bi namreč lahko glasovanje o predsedniku nakazalo, kakšna bo prihodnost vlade, ki jo sestavljajo Smer, desna populistična Slovaška nacionalna stranka (SNS) in stranka madžarske manjšine Most-Hid.

Koalicija se je po protestih zaradi umora novinarja, ki je preiskoval domnevne povezave med slovaškimi politiki in italijansko mafijo, preoblikovala, a je njen obstanek do rednih prihodnjih parlamentarnih volitev spomladi 2020 vse bolj pod vprašajem.

Ker na Slovaškem dva tedna pred volitvami velja prepoved objave novih anket, ni mogoče napovedati, kakšni bi lahko bili morebitni zadnji premiki v volilnem telesu. Politologe zaradi tega skrbi morebiten uspeh kontroverznega 61-letnega vrhovnega sodnika Harabina. Ta v anketah diha za ovratnik drugo uvrščenemu Šefčoviču.

Nekdanji pravosodni minister pod razvpitim predsednikom Vladimirjem Mečiarjem je kampanjo osnoval na zagovarjanju krščanskih družinskih vrednot ter nasprotovanju tako muslimanskim migrantom kot večji integraciji EU. S tem je v precej konservativni Slovaški pridobil realne možnosti za preboj v drugi krog volitev, v katerem bi bil vsekakor problematičen protikandidat tako za Čaputovo kot za Šefčoviča.

Skrbi sproža tudi kandidatura 41-letnega skrajnega desničarja Mariana Kotlebe, ki je znan po tem, da je v rodni Banski Bystrici vodil poulične pohode članov svoje stranke v neonacističnih uniformah. Sam pravi, da se je za predsedniško kampanjo odločil, ker so ga sicer mediji kot opozicijskega poslanca ignorirali. Njegova stranka je po objavi njegove predsedniške kandidature v februarski anketi dejansko napredovala za več kot tri odstotne točke in z 11,7-odstotno podporo zasedla celo položaj druge najmočnejše stranke v parlamentu.

Preostali predsedniški kandidati nimajo pravih možnosti, morda velja omeniti le še kandidata madžarske manjšine, ki predstavlja 8,5 odstotka prebivalcev Slovaške, Belo Bugarja. 60-letnik je že 27 let poslanec in vodja koalicijske Most-Hid, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Volišča v 5,4 milijonski Slovaški bodo v soboto odprta od 7. do 22. ure.