c S

Visoka podpora vladi po mnenju nekaterih koalicijskih partneric pravi čas za reforme

21.02.2019 15:54 Ljubljana, 21. februarja (STA) - Koalicijski partnerji so se na srečanju pred sejo vlade danes seznanili z načrtovanimi ukrepi na področju davčne in socialne zakonodaje. Predstavniki SMC, SAB in DeSUS so povedali, da so veseli visoke podpore vladi in da je tudi pravi čas za potrebne reforme. Te je treba pripraviti v prvem letu mandata, opozarja prvak DeSUS Karl Erjavec.

Ne glede na javnomnenjsko podporo vladi Marjana Šarca Erjavec poudarja, da je prvo leto vladanja čas za reforme. "Če v prvem letu niso pripravljene in v drugem letu sprejete, vemo, da v drugem delu mandata resne reforme niso več mogoče," je na novinarski konferenci po seji vlade opozoril predsednik stranke DeSUS, ki je stalnica v slovenskih vladah in ima s tem izkušnje.

Po njegovih navedbah potrebujemo kar nekaj reform oz. modernizacijo posameznih sistemov. Naštel je zdravstveni in pokojninski sistem, a opozoril, da potrebujemo takšno pokojninsko reformo, da bodo pokojnine višje.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je v izjavi po koalicijskem srečanju pojasnila, da bodo začeli sprejemati tudi ustrezno zakonodajo za izpolnitev zavez glede pokojnin. Kociprova pa obenem tudi pričakuje, da bo minister za zdravje Samo Fakin kmalu predstavil predloge ukrepov za izboljšanje razmer v zdravstvu. Fakin je sicer danes napovedal, da bo koalicijskim partnericam na posvetu na Brdu pri Kranju, ki bo 12. marca, predstavil predlog zakona o preoblikovanju javnih zdravstvenih zavodov.

Tedaj je med drugim pričakovati še razpravo o ukrepih na področju davčne in socialne zakonodaje, ki so jih vladni predstavniki koalicijskim partnerjem na načelni ravni predstavili tudi danes. Za kakšne ukrepe natančno gre, vodja poslanske skupine SAB in namestnica vodje poslanske skupine SMC Janja Sluga danes nista povedali. Zadeve namreč še niso tako daleč, da bi pojasnjevali podrobnosti, je povedala Sluga.

Tudi ona je v tej luči ocenila, da je visoka podpora javnega mnenja vladi kvečjemu dobra, saj "to pomeni, da bo ta vlada kot manjšinska kljub vsemu imela podporo za izpeljavo določenih ukrepov".

Kociprova je povedala podobno in dejala, da visoka podpora vladi daje "legitimiteto, da naredimo zadeve, ki smo jih zapisali v koalicijski pogodbi". Po njenih ocenah gredo v to smer, ob čemer upa, da se bo to potem pokazalo tudi na popularnosti vseh koalicijskih strank, ne le ene.

Prav tako Erjavec upa, da se bo to pokazalo na javnomnenjski podpori stranki DeSUS. Visoka priljubljenost vlade Marjana Šarca je namreč tudi kompliment za DeSUS, ki je del vlade, je slikovito ocenil predsednik stranke.

Po koalicijskem srečanju predstavniki LMŠ in SD niso dajali izjav za medije.

Da je visoka podpora vladi pravi čas za potrebne reforme, je bilo sicer v minulih tednih slišati tudi iz opozicijskih vrst.