c S

Zoper Utješanovića zaradi izmikanja sodišču predlog za pripor

21.02.2019 15:39 Kranj, 21. februarja (STA) - Na kranjskem okrožnem sodišču so na današnjem predobravnavnem naroku ponovno zaman pričakovali Danijela Utješanovića, ki je skupaj z Markom Gajićem obtožen poslovne goljufije pri Blejskem filmskem festivalu. Tožilstvo je za zagotovitev prisotnosti zoper Utješanovića, ki živi na Hrvaškem, predlagalo uvedbo pripora.

Utješanović je bil na sodišče vabljen že decembra lani, ko se je sodišču opravičil, rekoč da nima osebnih dokumentov za prehod meje. Sodišče je zato nov predobravnavni narok razpisalo za 17. januar, ki pa se ga obtoženi prav tako ni udeležil, tokrat brez opravičila. Sodnica Marjeta Dvornik je Utješanoviću dala še eno priložnost in narok znova prestavila, a obtoženega na sodišče tudi danes ni bilo.

Sodnica je pojasnila, da je prejela povratnico, da je obdolženi vabilo na obravnavo prevzel 22. januarja v Dubrovniku, za svojo odsotnost pa ni podal nobenega opravičila. Tožilec Tilen Demšar je ocenil, da se obdolženi očitno izmika kazenskemu postopku, še posebej ker se je izkazalo, da poseduje osebno izkaznico z veljavnostjo do leta 2022 in bi lahko prestopil slovensko-hrvaško mejo.

"Za očitano kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora do petih let in očitno se obdolženi skriva in izmika kazenskemu postopku, zato predlagam, da se zoper njega odredi pripor zaradi zagotovitve navzočnosti na obravnavi," je navedel tožilec. Udeležba obdolženca na predobravnavnem naroku je obvezna, saj obtoženi ni podal ugovora na obtožnico.

Sodnica se bo o tožilčevem predlogu odločila naknadno, možno pa je, da bo še enkrat poskusila z razpisom predobravnavnega naroka. Utješanoviću bi lahko postavili tudi odvetnika po uradni dolžnosti.

Ob morebitni odredbi pripora bi bila zoper obtoženega izdana mednarodna tiralica, na podlagi katere bi ga na Hrvaškem lahko prijeli in izročili Sloveniji, kjer bi v priporu počakal na sojenje.

Kot je znano, sta se Gajić in Utješanović pred petimi leti lotila projekta Blejskega filmskega festivala, za katerim je ostalo več neporavnanih računov do dobaviteljev in izvajalcev. Tožilstvo je na podlagi opravljene policijske preiskave zoper Gajića in Utješanovića vložilo obtožnico, v kateri jima očita dve kaznivi dejanji poslovne goljufije v škodo samostojnega podjetnika Mirana Starmana in Luke Fojkarja.

Višine domnevnega oškodovanja oziroma neporavnanih računov festivala do obeh oškodovancev tožilstvo pred začetkom glavne obravnave ne razkriva, naj pa ne bi šlo za velike zneske. Čeprav je za očitano kaznivo dejanje zagrožena kazen do petih let zapora, so očitani zneske poslovne goljufije v obtožnici relativno majhni, zato je v primeru obsodbe bolj verjetna pogojna zaporna kazen.

Gajić je na predobravnavnem naroku decembra lani krivdo za očitani kaznivi dejanji zanikal in sodišču pojasnil, da je brez zaposlitve in brez premoženja.