c S

Vlada o gospodarskih temah

21.02.2019 14:46 Ljubljana, 21. februarja (STA) - Vlada je na današnji seji zavrnila predlog dopolnitve lex Magna, s katerim za lakirnico v Hočah ne bi veljala določila zakona o vodah, saj te problematike ne želi reševati le za enega investitorja. Poleg tega je za v. d. direktorice statističnega urada vlada danes znova imenovala Genovefo Ružić, vendar največ za pol leta.

Vlada je zavrnila predlog gospodarskega ministrstva, da se spremeni zakon o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v Občini Hoče-Slivnica. Magna je namreč 21. decembra lani dobila tudi okoljevarstveno dovoljenje, ki je 7. februarja postalo dokončno, pravnomočno pa bo po preteku 30-dnevnega roka, v katerem ne sme biti vložen upravni spor. V organizaciji Rovo so že minuli teden napovedali, da tudi ob vladni zavrnitvi spremembe zakona ne bodo vložili tožbe na upravno sodišče.

Z uredbo je določila vrste tovora in jih uvrstila v posamezne kategorije za odmero takse na pretovor. Takso na pretovor bodo začeli obračunavati s 1. marcem, sredstva pa bodo namenjena odplačevanju posojil za financiranje drugega tira.

Na podlagi izraženega dvoma v zakonitost delovanja Agencije za komunikacijska omrežja RS (Akos) je več ministrstvom naložila, da v okviru svojih pristojnosti opravijo nadzor nad zakonitostjo delovanja agencije. Ugotovitve morajo posredovati ministrstvu za javno upravo, ki mora v mesecu dni pripraviti poročilo o izvedenih aktivnosti.

Za v. d. direktorice Statističnega urada RS (Surs) je z današnjim dnem znova imenovala Genovefo Ružić, in sicer najdlje za šest mesecev oziroma do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku.

Izdala je uredbo o izvedbi ukrepov kmetijske politike za leto 2019. Z njimi v slovenski pravni red prenaša evropske predpise, ki določajo ukrepe kmetijske politike, in zbirke, ki se uporabljajo pri upravnih pregledih ter nekatera priporočila dveh revizij Evropske komisije.

Sprejela je mnenje na pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju. Kot so navedli, uredba ni bila izdana v nasprotju z ustavo, ministrstvo za okolje in prostor pa načrtuje tudi sestanek s strokovnjaki iz Avstrije, kjer bodo preučili, če so potrebne spremembe na področju okoljskega hrupa.

Vlada je z mesta člana nadzornega sveta Stanovanjskega sklada RS s 14. februarjem 2019 razrešila Vesno Dragan in na njeno mesto za preostanek mandata, do 23. marca 2021, imenovala Sandija Rutarja. Draganovo so zamenjali po spremembi akta o ustanovitvi sklada, po katerih morata imeti člana nadzornega sveta, ki sta predstavnika okoljskega ministrstva, poleg tega, da sta strokovnjaka s stanovanjskega področja oz. področja urejanja prostora, prostorskega načrtovanja in graditve stanovanjskih objektov, tudi najmanj pet let delovnih izkušenj s teh področij.