c S

Gorjanski občinski svet se je seznanil z odločbo sodišča

21.02.2019 14:45 Gorje, 21. februarja (STA) - Gorjanski občinski svet, ki na svoji ustanovi seji decembra lani ni hotel potrditi mandata izvoljeni svetnici Anji Bunderla, se je na sredini seji seznanil z odločitvijo upravnega sodišča, ki je po pritožbi Bunderle kar samo potrdilo njen svetniški mandat. Bunderla vztraja, da bi mi morali ponovno imenovati tudi komisije in odbore.

Občinskemu svetu po odločbi upravnega sodišča ni preostalo drugega, kot da se z njo le seznani, saj je sodba, na katero občina ni imela možnosti pritožbe, pravnomočna. Gre za prvi tovrstni primer v slovenski volilni praksi, da je zaradi ugotovljenih nepravilnosti občinskega sveta sodišče nekomu kar samo potrdilo svetniški mandat.

Občinski svet na svoji ustanovni seji Bunderli namreč ni potrdil svetniškega mandata zaradi suma, da ne živi v volilni enoti, v kateri je bila izvoljena, temveč v drugi volilni enoti v občini. Njen neizvoljeni protikandidat v isti volilni enoti Jakob Por je predlagal, naj se glasovanje v omenjeni volilni enoti razveljavi in odredi ponovne volitve.

Sodišče pa je ugotovilo, da je Bunderla v volilni enoti nedvomno dobila največ glasov, tudi občinska volilna komisija ji je izdala potrdilo o izvolitvi za članico občinskega sveta. Sodišče je izpostavilo tudi, da je za ugotavljanje dejanskega stalnega bivališča lahko pristojna le upravna enota in ne občina oziroma občinski svet.

Občinski svet, v katerem so skoraj izključno svetniki z županove liste, pa je na svoji ustanovni seji decembra z veliko večino sklenil, da bo o mandatu Bundarle odločil, ko bo upravna enota preverila dejstva glede njenega bivališča. Kot je izpostavila Bunderla, se je občinski svet obnašal kot sodišče, ker jo hoče kot edino opozicijsko svetnico izločiti.

Bunderla je po odločitvi upravnega sodišča pričakovala ponovni sklic konstitutivne seje sveta in ponovno imenovanje odborov in komisij, saj na minulih sejah ter pri oblikovanju delovnih teles sveta ni mogla sodelovati. Vendar je župan Peter Torkar sklical tretjo redno sejo sveta, na katerem se je ta le seznanil z odločitvijo sodišča, po kateri je Bunderla sedaj svetnica.

Svet je na sredini seji sicer obravnaval tudi občinski proračun za to leto, ki predvideva 3,3 milijona evrov prihodkov in 3,8 milijona evrov odhodkov. Med investicijami izstopajo ureditev infrastrukture v naseljih Spodnje Gorje in Poljšica, izgradnja kanalizacije na območju Podhoma, obnova vodnega zajetja Ovčje jame in ureditev novega kulturnega doma.