c S

Ob obletnici shodi in zahteve po razjasnitvi umora novinarja Jana Kuciaka

21.02.2019 15:00 Na Slovaškem danes obeležujejo prvo obletnico umora preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka. Po vsej državi ter tudi v tujini bodo potekali shodi v spomin na ubitega novinarja in njegovo zaročenko. Novinarske organizacije pa so ob obletnici pozvale oblasti v Bratislavi k razjasnitvi umora.

Novinar, ki je pisal o povezavah med italijansko mafijo na Slovaškem in vidnimi slovaškimi politiki, je bil skupaj z zaročenko Martino Kušnirovo ubit 21. februarja lani v svoji hiši v kraju Velka Mača.

Leto dni po umoru je za zapahi pet ljudi, na Slovaškem pa upajo, da bodo prijeli ter pred sodišče privedli tudi naročnike umora. "Policiji skušamo dati še eno priložnost," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA na novinarski konferenci na Dunaju v sredo poudaril generalni sekretar Združenja evropskih novinarjev (AEJ) Tibor Macak.

Umora 27-letnega novinarja in njegove zaročenke sta Slovaško pahnila v hudo politično krizo, ki je pripeljala do padca vlade pod vodstvom premierja Roberta Fica. Sprožila sta tudi val demonstracij. Kot je poudaril Macak, je šlo za "pozitivno mobilizacijo" ljudstva. Izpostavil je še, da umor novinarjev ni prestrašil. "Nasprotno, preiskovalno novinarstvo je dobilo zagon," je še dejal na novinarski konferenci, ki sta jo poleg AEJ organizirala še Klub avstrijskih novinarjev (ÖJC) in avstrijski Novinarji brez meja (ROG).

Macak je bil tudi kritičen do predlaganega novega slovaškega zakona o medijih, češ da bo omejil svobodo medijev v državi. Organizacije AEJ, ÖJC in ROG vladajoči slovaški stranki SMER tudi očitajo, da ne stori ničesar za razjasnitev umorov.

Deset mednarodnih organizacij, med njimi mednarodno združenje književnikov (PEN), AEJ in mednarodna medijska organizacija (SEEMO) pa je ob obletnici objavilo resolucijo, v kateri pozivajo k preiskavi odgovornosti slovaških oblasti za smrt Kuciaka. Novinar je namreč pred umorom prejel grožnje s smrtjo, ki pa jih niso upoštevali.

Ubitega novinarja in njegove zaročenke se bodo danes med drugim spomnili s shodi v 36 slovaških mestih ter v 22 mestih v tujini, ki jih organizira pobuda Za dostojno Slovaško. Na osrednjem shodu v Bratislavi bo po poročanju slovaške tiskovne agencije TASR sodelovalo več igralcev, glasbenikov ter novinarjev oče.

Bratislava, 21. februarja (STA)
Foto: STA