c S

Vprašanje o ustreznosti policijskih postopkov na južni meji po mnenju PIC odprto

15.02.2019 15:17 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Vprašanje, ali so policijski postopki na južni meji ustrezni, ostaja odprto, menijo v Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij (PIC). Med pregledi tamkajšnjih policijskih postaj, ki jih je opravil in danes predstavil državni preventivni mehanizem pri varuhu človekovih pravic, namreč ni bilo dovolj prepričljive dokumentacije, so spomnili.

Med pregledi policijskih postaj v Črnomlju, Metliki in Ilirski Bistrici ni bilo dovolj prepričljive dokumentacije, ki bi dela vtis, da je policija svoje postopke izboljšala in da evidentira vse potrebne okoliščine, je za STA dejala Katarina Bervar Sternad iz PIC.

Upa, da bodo na ministrstvu za notranje zadeve "z vso skrbnostjo" prebrali in upoštevali priporočila državnega preventivnega mehanizma. Po njenih besedah tudi upajo, da ne bodo v nobenem primeru kršene pravice tujcev, ki pridejo v Slovenijo in tu nameravajo vložiti prošnjo za azil.

"Ravnanje policistov s tujci na južni meji preiskuje tudi specializirano državno tožilstvo, kar daje vedeti, da je zadeva resna," je ocenila. Očitke, ki so jih podale nevladne organizacije, so torej po njenih besedah vzeli "z najvišjo stopnjo resnosti", kar je pozitivno. Izrazila je upanje, da bo preiskava kmalu končana.

Varuh človekovih pravic pri nadzoru nad ravnanjem policistov na južni meji ni mogel ne potrditi ne zavrniti očitkov o nezakonitem zavračanju migrantov. Nekateri podatki pa kažejo na resnost očitkov, da je lahko prišlo do nepravilnosti, je na današnji novinarski konferenci dejal namestnik varuhinje in vodja državnega preventivnega mehanizma Ivan Šelih.

Nadzora nad delom policije so se pri varuhu lotili po opozorilih nevladnikov in medijev, da se na meji s Hrvaško izvajajo t. i. pushbacki, torej nezakonito zavračanje migrantov in izganjanje nazaj na Hrvaško, ne da bi jim omogočili azilni postopek.