c S

Podržaj posle predal Majcnu, razpis v kratkem

15.02.2019 15:06 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Bojan Majcen je danes prevzel posle od razrešenega Jožeta Podržaja, so sporočili iz uprave. Vlada je Majcna imenovala za šest mesecev. Na ministrstvu za pravosodje pa so za STA pojasnili, da bodo postopke za razpis za novega generalnega direktorja začeli čim prej.

Vlada je v četrtek na predlog ministrice za pravosodje Andreje Katič razrešila generalnega direktorja uprave Jožeta Podržaja. Kot vršilec dolžnosti ga je nadomestil direktor zapora na Dobu Majcen. Sindikati so se odzvali z mešanimi občutki, Podržaj pa je zapisal, da so "prevladali parcialni in osebni motivi", zato "je njegova razrešitev slabo sporočilo".

Kot so sporočili iz uprave, so se današnje primopredaje poslov v glavnem uradu uprave udeležili tudi vodja kabineta ministrice za pravosodje Petra Levstek in strokovni sodelavci urada, ki so predstavili svoja delovna področja in aktualne zadeve.

Na ministrstvu pa so glede razpisa za mesto generalnega direktorja še navedli, da mora uradniški svet pred objavo razpisa imenovati komisijo za presojo ustreznosti kandidatov, zato datuma objave razpisa v tem trenutku še ne morejo napovedati.

Prav danes je sicer uprava razpisala 54 prostih delovnih mest pravosodnih policistov. Kot so dodatno pojasnili v upravi, bodo ostale zaposlitve v letošnjem letu vezane na prosta delovna mesta v okviru nadomestnega zaposlovanja.

V slovenskih zaporih se namreč s kadrovskim primanjkljajem soočajo že več let. Opozorila o težavah v zaporskem sistemu pa so se stopnjevala po nedavnem pobegu dveh pripornikov iz koprskega zapora ter napadu na pravosodnega policista na Dobu. V odnosu med vodstvom zaporske uprave in sindikati se je nato zaostrilo do te mere, da se je vlada v četrtek odločila za razrešitev Podržaja.

Za izpolnitev standardov in normativov za delo strokovnih delavcev in pravosodnih policistov, ki so bili sprejeti decembra lani, bi sicer po podatkih pravosodnega ministrstva morali dodatno zaposliti 29 strokovnih delavcev in 138 pravosodnih policistov, pri čemer so na ministrstvu pred dnevi ocenili, da je takšno število zaposlitev možno doseči le postopoma. Ena od rešitev, ki so jo omenjali v zadnjih tednih, pa je tudi prehod vojakov po 45 letu v sistem uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.