c S

Lokalne volitve: V 56 občinah v nedeljo znova na volišča

27.11.2018 07:16 V občinah, kjer bo za izvolitev župana potreben drugi krog, imajo županski kandidati še manj kot teden dni časa za prepričevanje volivk in volivcev o tem, da si zaslužijo njihovo podporo. Volivci pa bodo imeli že sredi prihodnjega tedna možnost, da svoj glas oddajo predčasno, če v nedeljo ne bodo uspeli na volišče.

V 212 slovenskih občinah so pred tednom dni izvolili nove občinske svete, v dveh četrtinah občin so dobili tudi nove župane. V 56 občinah, v katerih minulo nedeljo nihče izmed županskih kandidatov ni dobil večinske podpore, pa se bodo znova odpravili na volišča čez teden dni.

Prihodnjo nedeljo se bosta v drugem krogu županskih volitev pomerila kandidata, ki sta bila v prvem krogu najuspešnejša. Glavno besedo pri odločanju med njima bodo imeli volivci, če pa bi se kje njihovi glasovi razdelili točno na polovico, bi o novem županu odločil žreb.

Čez teden dni bodo ponekod ponovili tudi glasovanje za mesta v občinskem svetu. To se bo denimo zgodilo na enem od volišč v občini Rogaška Slatina, kjer so morali na minulo volilno nedeljo predčasno zaključiti glasovanje za občinski svet, saj jim je zmanjkalo glasovnic, pa tudi v eni od štirih volilnih enot Ribnice na Pohorju zaradi napake pri predčasnem glasovanju.

Volivke in volivci bodo imeli sredi prihodnjega tedna že možnost, da predčasno oddajo svoj glas, če se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti glasovanja. V nekaterih občinah jim bo to omogočeno v torek, v sredo in četrtek, v nekaterih, zlasti manjših, pa le na katerega od teh treh dni.

Še manj kot teden dni za kampanjo

Nagovarjanje volivcev je dovoljeno vse do petka opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Do takrat pa bodo kandidati poskušali prepričati volivce, zlasti tiste, ki so minulo nedeljo ostali doma ali pa so volili katerega od kandidatov, ki je že izpadel iz županske tekme, da so boljša izbira od tekmeca.

V želji, da bi povečali možnosti za izvolitev, kandidati iščejo javno podporo tudi pri nekdanjih protikandidatih. Prav tako so se ponekod stranke odločili, da stopijo na stran kandidata, ki sicer v prvem krogu ni bil njihov favorit.

Dogajanje spremlja tudi STA, med drugim na posebni spletni podstrani www.sta.si/lokalne-volitve-2018.

Po nedelji sprememba na vrhu v treh mestnih občinah, v treh pa se stari še borijo za obstanek

Minule nedeljske volitve so sicer potrdile prevlado nekaterih županov, med njimi Zorana Jankovića v Ljubljani, Bojana Šrota v Celju in Bojana Kontiča v Velenju. Med mestnimi občinam na županskem položaju ne bo sprememb tudi v Novem mestu in Murski Soboti.

Nasploh so v večini občin očitno zadovoljni z delom sedanjih županov, saj so še en mandat zaupali kar 134, še 32 pa jih ima možnost za ponovno izvolitev v drugem krogu. Tudi tokrat pa je največ izvoljenih županov kandidiralo s podporo volivcev.

Po drugi strani so volitve postregle tudi z nekaterimi presenečenji, kot je drugi krog županskih volitev v Kopru, kjer se bosta pomerila aktualni župan Boris Popovič, ki občino vodi že 16 let, in Aleš Bržan, ki se je že pred štirimi leti v boju za županski stolček najbolj približal Popoviču.

Drugi krog bo tudi v Mariboru, kjer je bilo zanimanje za župansko mesto največje. V njem pa ne bo sedanjega župana Andreja Fištravca. Za njegovo nasledstvo se bosta v drugem krogu borila podjetnik Saša Arsenovič in nekdanji župan, ki so ga pred leti odnesle mariborske vstaje, Franc Kangler.

Še enkrat bodo morali na volišča tudi v Kranju, na Ptuju, v Novi Gorici in Slovenj Gradcu. V Kranju in na Ptuju, kjer sedanja župana nista kandidirala, je tako na županskem mestu zagotovljena sprememba, volitve pa bodo pokazale, ali bo tako tudi Novi Gorici in Slovenj Gradcu, kjer se je sedanjima županoma uspelo uvrstiti v drugi krog.

Ljubljana, 25. novembra (STA)