c S

Skupni odbor danes o dopolnitvah zakona o zdravniški službi

05.07.2018 15:10 Ljubljana, 05. julija (STA) - Na prvi seji se bo sestal novoustanovljeni skupni odbor DZ. Njegovi člani imajo na mizi dopolnitve zakona o zdravniški službi. O predlogu, s katerim naj bi reševali razmere na otroški kardiologiji ljubljanske pediatrične klinike, bo že prihodnji teden odločal tudi DZ na izredni seji. Nadaljujejo se tudi pogovori šestih strank o koalicijski pogodbi.

Skupni odbor je bil ustanovljen na torkovi izredni seji, prevzel pa bo naloge vseh preostalih odborov in komisij DZ, ki še niso bili ustanovljeni. Njegova prva naloga bo obravnava dopolnitev zakona o zdravniški službi, na dnevnem redu današnje seje pa ima še nekaj predlogov stališč do različnih evropskih direktiv in uredb.

Predlog dopolnitev zakona o zdravniški službi je minuli teden na dopisni seji sprejela vlada, ki opravlja tekoče posle, in ga po nujnem postopku poslala v sprejem DZ. S sprejemom dopolnitev se namreč mudi, saj naj bi odpravile nekatere ovire pri zaposlovanju tujih zdravnikov specialistov v Sloveniji, s čimer naj bi reševali razmere na otroški kardiologiji ljubljanske pediatrične klinike.

Po predlogu bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, na podlagi katere bodo lahko zdravniki specialisti, ki imajo pridobljeno poklicno kvalifikacijo v tretji državi in imajo posebno strokovno znanje, opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji.

Sprejem dopolnitev zakona v DZ naj sicer ne bi bil pod vprašajem, imajo pa nekaj pomislekov v Zdravniški zbornici Slovenije in tudi parlamentarni zakonodajno-pravni službi. Ali jih bodo poslanci upoštevali, bo znano danes, ko bodo imeli člani skupnega odbora priložnost, da besedilo popravijo z dopolnili.

Ko bo zakonski predlog pripravljen, ga bo obravnaval DZ na izredni seji, ki bo predvidoma v torek, 10. julija.

Predsedniki LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS pa bodo danes nadaljevali pogovore o koalicijski pogodbi. Po torku, ko so pregledali programske predloge NSi, so se v sredo lotili predlogov SD, danes pa bo na vrsti SMC. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v sredo zanikal kakšna večja nesoglasja med posameznimi strankami. Po njegovih besedah so ugotovili, da so cilji enaki in dosegljivi, so pa različne poti do njih.