c S

Neparlamentarne stranke vložile pobudo za ustavno presojo določb o spolnih kvotah pri volitvah

04.07.2018 14:42 Ljubljana, 04. julija (STA) - Neparlamentarne stranke so danes vložile pobudo za ustavno presojo zakona o volitvah v DZ, zakona o lokalnih volitvah in zakona o volitvah poslancev iz RS v Evropski parlament. Poskušali bodo razveljaviti člene, ki določajo spolne kvote, ki jih je treba upoštevati pri kandidiranju na volitvah, je pojasnil predsednik stranke Sloga Janko Veber.

Pobudo so vložili Veber, kandidat stranke Za zdravo družbo Jožef Jarh, kandidata na Listi novinarja Bojana Požarja Gašper Ferjan in Vili Kovačič, sicer podpredsednik stranke Davkoplačevalci se ne damo več.

Veber trdi, da ustava ne zapoveduje striktnega načina izvajanja spolnih kvot ampak spodbuja, da jo spoštujemo. "Praksa v Sloveniji pa je, da se zapovedovanje ne uresničuje v smeri resnične zastopanosti žensk v DZ v večjem številu, torej ta zakon ne dosega želenih rezultatov," je ocenil Veber.

Vlagatelji pobude imajo po njegovih besedah občutek, da se spolne kvote zlorabljajo za to, da se določene politične tekmece izloči iz volilnega boja. Po njegovem mnenju imajo posledično privilegij predvsem parlamentarne stranke, ki imajo bistveno lažji dostop do vlaganja volilnih kandidatur.

"Nobena evropska država še ni razveljavila liste, v kolikor ni bila dosežena ta vzpodbudna okoliščina za dosego spolnih kvot, razen Slovenija. To kaže na to, da so v Sloveniji kršene temeljne človekove pravice," je povedal Veber.

V neparlamentarnih strankah, združenih v Odbor za demokracijo enakih možnosti, pričakujejo, da bo ustavno sodišče odreagiralo na pobudo in razveljavilo člene, ki določajo spolne kvote do morebitnih predčasnih volitev. Prav tako pričakujejo, da bo ustavno sodišče razveljavilo tudi dosedanja določila v zakonu o lokalnih volitvah in v zakonu o volitvah poslancev v Evropski parlament.

Volilna komisija je namreč na junijskih volitvah v DZ v celjski volilni enoti zavrnila skupno listo Združene levice in Sloge zaradi neizpolnjevanja spolnih kvot. V strankah so prepričani, da so s sedmimi kandidatkami in tremi kandidati, od katerih je eden kandidiral v dveh okrajih, zadostili spolni kvoti. Tudi če ne bi, pa bi morali imeti možnost popravka, je takrat pojasnil Veber. Zato odločitev volilne komisije izpodbijajo na ustavnem sodišču, zdaj pa so vložili še pobudo za presojo ustavnosti treh volilnih zakonov glede ureditve spolnih kvot.