c S

Evropski poslanci potrdili novo volilno zakonodajo za evropske volitve

04.07.2018 14:27 Strasbourg, 04. julija (STA) - Evropski poslanci so danes potrdili novo volilno zakonodajo za volitve v Evropski parlament. Ta med drugim določa, da bo v volilnih enotah z več kot 35 sedeži obvezen volilni prag, ki bo znašal najmanj najmanj dva in največ pet odstotkov. Pravila bodo morale potrditi še članice Evropske unije, veljati pa bodo začela leta 2024.

Poslanci so pravila, katerih namen je spodbuditi višjo volilno udeležbo, potrdili s 397 glasovi za, 207 proti, 62 poslancev pa se jih je vzdržalo glasovanja, na spletni strani piše Evropski parlament.

Volilni prag bo obvezen tudi za države z eno volilno enoto, ki imajo več kot 35 poslancev v parlamentu. Praga trenutno od držav, ki imajo več kot 35 poslancev, nimata zgolj Španija in Nemčija.

Po sedaj veljavni ureditvi države članice lahko določijo najnižji prag za dodelitev poslanskih mest, ki pa ne sme presegati petih odstotkov. Slovenija sicer nima določenega volilnega praga, osem poslanskih mest, ki ji pripadajo, pa se med kandidatne liste razdelijo po d'Hondtovem sistemu.

Danes potrjena pravila predvidevajo tudi kazni za dvojno glasovanje, ki jih bodo morale določiti države. Gre za primere, ko državljan EU glasuje dvakrat v več kot eni državi.

Pravila bodo morale v skladu z nacionalnimi zakonodajnimi postopki potrditi še države članice. Veljati lahko začnejo šele na volitvah leta 2024, ker glede na smernice Sveta Evrope v 12 mesecih pred volitvami niso dovoljene spremembe volilne zakonodaje.

Na naslednjih evropskih volitvah, ki bodo prihodnje leto med 23. in 26. majem, pravila tako še ne bodo veljala. V uniji narašča zaskrbljenost, da bodo na njih velik uspeh dosegle populistične in evroskeptične stranke. Z volilnim pragom pa želijo v bodoče ravno tem strankam preprečiti vstop v parlament.