c S

Bruselj proti Poljski zaradi reforme vrhovnega sodišča sprožil nov postopek

02.07.2018 14:45 Bruselj, 02. julija (STA) - Evropska komisija je danes zaradi sporne reforme poljskega vrhovnega sodišča sprožila pravni postopek proti Poljski. Varšava ima en mesec časa za odgovor na uradni opomin, ki ji ga je komisija poslala danes.

"Zaradi pomanjkanja napredka in bližajoče se implementacije nove upokojitvene starosti za sodnike vrhovnega sodišča se je komisija odločila, da brez odlašanja sproži pravni postopek," je povedal tiskovni predstavnik komisije Margaritis Schinas.

Kot so ob tem pojasnili v Bruslju, bo v torek namreč na Poljskem začela veljati nova upokojitvena starost za vrhovne sodnike, ki so jo z zakonom znižali s 70 na 65 let. S torkom bo tako moralo 27 od 72 poljskih vrhovnih sodnikov v pokoj. Ta ukrep velja tudi za predsednico sodišča Malgorzato Gersdorf, ki bo tako morala predčasno zaključiti šestletni mandat.

Zakon sicer določa tudi, da lahko sodniki izrazijo željo, da jim predsednik Andrzej Duda podaljša mandat za tri leta z možnostjo enkratne obnovitve. Za takšno odločitev predsednika niso opredeljena nobena merila in v zvezi z njo ni možna sodna presoja.

Komisija je tako danes s prvim oziroma uradnim opominom sprožila postopek za ugotavljanje kršitev evropske zakonodaje, Varšava pa ima en mesec časa za odgovor. Sledi drugi opomin ali obrazloženo mnenje. Če ni ustreznega odziva, je naslednji korak Sodišče EU.

Ob tem so na komisiji poudarili, da si prizadevajo za nadaljevanje dialoga o vladavini prava z Varšavo. "To ostaja prednostni kanal za reševanje sistemske grožnje vladavini prava na Poljskem," so zapisali.

Podoben postopek proti Poljski so že pred časom sprožili tudi zaradi zakona o splošnih sodiščih. Ta primer so že predložili Sodišču EU.

Evropska komisija je v primeru Poljske decembra lani zaradi spornih reform pravosodja predlagala tudi uporabo sedmega člena, ki je v bruseljskem žargonu zaradi možnosti skrajnega ukrepa odvzema glasovalnih pravic poznan kot "jedrska bomba".