c S

Avstrija prevzela predsedovanje EU

02.07.2018 06:54 Schladming, 01. julija (STA) - Avstrija je danes uradno prevzela polletno predsedovanje EU. Slovesnosti ob prevzemu predsedovanja je bila že v soboto na gori Planai nad Schladmingom. "To je velika čast in obenem velika odgovornost, saj vemo, kakšne so trenutno mednarodne okoliščine," je ob tem dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz poudarja, da želi avstrijsko predsedstvo graditi mostove med severom in jugom ter vzhodom in zahodom, tako v razpravi o migracijah kot o večletnem evropskem proračunu za obdobje 2021-2027.

Avstrijsko predsedstvo je za prednostne naloge opredelilo varnost in migracije, konkurenčnost in stabilnost na Zahodnem Balkanu. V ospredju pozornosti bodo migracije, 20. septembra je v Salzburgu predviden tudi izredni migracijski vrh.

Avstrija predsedovanje Svetu EU prevzema od Bolgarije, po pol leta pa ga bo predala Romuniji. Po sklenitvi lizbonske pogodbe, ki je prinesla stalnega predsednika Evropskega sveta in zunanjepolitičnega predstavnika, ima predsedovanje zlasti simboličen pomen, vendar pa pomembno prispeva k promociji predsedujoče države.