c S

EU se bo pogajala z afriškimi državami glede centrov za migrante

02.07.2018 07:20 Berlin, 01. julija (STA) - Evropska unija bo z afriškimi državami začela pogajanja, ali so pripravljene na svojem ozemlju imeti t. i. regionalne platforme za izkrcavanje migrantov, je za Frankfurter Allgemeine Zeitung danes povedal evropski komisar za proračun Günther Oettinger.

Dogovor na petkovem vrhu EU o vzpostavitvi teh centrov za migrante zunaj EU po besedah komisarja namreč predvideva dogovore o partnerstvu z državami na severu Afrike, ki ležijo ob sredozemski obali ali v Sahelu. "O tem se moramo sedaj pogajati," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Dodal je še, da bi za te centre lahko namenili okoli šest milijard evrov iz evropskega proračuna.

Po navedbah časnika naj bi bile po ocenah Evropske komisije najbolj ustrezne kandidatke za vzpostavitev tovrstnih centrov Libija, Mali, Niger in Nigerija. Oettinger poimensko ni navedel držav.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz, čigar država od danes predseduje EU, je v soboto izpostavil pomen tega, da članice EU uporabijo svoje vezi z afriškimi državami, da bi našli rešitev za vprašanje migrantov. Pri tem je še posebej izpostavil Italijo in Libijo ter Španijo in Maroko.

Še nobena afriška država doslej ni dala vedeti, da bi bila pripravljena gostiti tovrsten center. Več držav, med drugim Egipt, Libija in Maroko, pa so zamisel že zavrnile.

Voditelji držav EU so sicer na vrhu zgolj pozvali k hitri preučitvi "koncepta regionalnih platform za izkrcavanje" v tesnem sodelovanju z relevantnimi tretjimi državami ter Visokim komisariatom ZN za begunce (UNHCR) in Mednarodno organizacijo za migracije (IOM). V njih želijo zagotoviti hitro obravnavo prebežnikov ter ločitev ekonomskih migrantov od tistih, ki potrebujejo mednarodno zaščito, in doseči, da se begunci in migranti ne bi odločali za nevarno pot preko Sredozemskega morja do Evrope z nezanesljivimi plovili tihotapcev ljudi.

Dogovorili so se tudi o vzpostavitvi "nadzorovanih centrov" za migrante v članicah unije po načelu prostovoljnosti. V teh centrih naj bi zagotovili hitro obravnavo migrantov, ki bi prišli v Evropo, s ciljem razlikovanja med nezakonitimi migranti, ki se bodo morali vrniti, in tistimi, ki potrebujejo zaščito.