c S

Pred ponovnim sojenjem obtoženemu sodelovanja v ugrabitvi Zorice Škrbić še presoja o sestavi senata

24.08.2017 11:22 Ljubljana, 24. avgusta (STA) - Prvi narok v ponovljenem sojenju Milanu Trivkoviću, enemu od soobtoženih sodelovanja v hudodelski združbi, ki naj bi junija 2014 ugrabila in do smrti mučila Zorico Škrbić, se je končal že po slabi uri. Sodnica je namreč upoštevala pomislek obrambe, da bi bila lahko zaradi spremembe sestave senata obtoženemu kršena pravica do naravnega sodnika.

Trivković je bil v prvem sojenju v tej zadevi oproščen, a je višje sodišče maja pritrdilo pritožbi tožilstva, oprostilno sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje, zanj pa odredilo pripor. Temu se je Trivković sicer skušal izogniti in pobegnil, a so ga policisti 9. junija prijeli in odvedli v pripor.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je tako danes začelo ponovljeno sojenje, a z drugo predsednico senata, saj je bila zadeva predodeljena specializiranemu oddelku sodišča.

Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar je sicer poudaril, da ne dvomi o nepristranskosti sodnice Barbare Črešnar Debeljak, vendar pa hkrati opozoril, da bi bila lahko zaradi te spremembe obtoženemu kršena pravica do naravnega sodnika.

Tožilka Mateja Gončin je sicer ugovarjala, da je ugovor neutemeljen in da gre za manever zavlačevanja postopka. Vendar pa je sodnica po daljšem premoru upoštevala pomislek obrambe, saj da je pravica do naravnega sodnika zagotovljena na ravni ustave. Zato je odločila, da bo o pravilnosti odločitve sodne uprave glede spremembe sestave senata zdaj povprašala predsednika sodišča.

Hudodelska združba je 26. junija 2014 v ljubljanskem Trnovem ugrabila 32-letno Škrbićevo, dolgoletno partnerico Dejana Vidmarja, ki prestaja dolgoletno zaporno kazen zaradi ropa SKB banke v noči z 31. oktobra na 1. november 2005. Odpeljali so jo do skrivališča v gozdu na obrobju Ljubljane, privezali za drevo in skoraj devet ur zverinsko mučili. Proti jutru so jo odpeljali v Podpeč in vrgli iz avta, zaradi hudih poškodb pa je kar tam na cesti umrla. Združba je od Škrbićeve hotela izvedeti, kje je okoli 20 milijonov evrov iz ropa banke, ki jih niso nikoli našli.

Vpletenost v ugrabitev in mučenje so že na predobravnavnem naroku priznali Željko Petrović, Blagoje Sazdov in Senad Livadić ter na podlagi sporazuma o priznanju krivde dobili 15, 14 oziroma dve leti in dva meseca zapora. Le Trivković je krivdo ves čas zanikal, zato so zoper njega opravili celotni dokazni postopek.