c S
Socialni partnerji prihodnji teden znova o zakonu o delovnih razmerjih 23.08.2017 15:00 Ljubljana, 23. avgusta (STA) - Socialni partnerji bodo prihodnji teden nadaljevali junija prekinjena pogajanja glede sporazumne prekinitve delovnega razmerja, je danes povedala ministrica za delo Anja Kopač Mrak. O podrobnostih socialni partnerji še ne govorijo, so pa v Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije že povedali, da s prejetimi izhodišči niso zadovoljni.

Kot je ob robu današnje novinarske konference, na kateri je predstavila nove ukrepe aktivne politike zaposlovanja, povedala Kopač Mrakova, bodo s pogajanji nadaljevali prihodnji teden. Konec junija so jih namreč prekinili, potem ko jim ni uspelo doseči dogovora.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer je za STA povedal, da jih v prejetem gradivu za nadaljnja pogajanja med drugim motijo nekateri izračuni, ki po njegovih besedah niso povsem pravilni. "Ves čas se bojimo, da je bila med pogajanji pri nekom figa v žepu," je dejal.

Poudaril je, da bodo v združenju sicer iskali kompromis, vendar ne takšen, po katerem bo novo izpogajana odpoved delovnega razmerja enako draga ali dražja od kakršne koli druge. To namreč ne bi imelo smisla in bi le služilo nabiranju političnih točk, je ocenil.

Sindikalna stran po besedah izvršnega sekretarja Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andreja Zorka enotnega stališča še ni oblikovala, so se pa dogovorili, da bodo to skušali storiti na skupnem sestanku pred začetkom pogajanj.

Socialni partnerji so se pogajanj glede zakona o delovnih razmerjih lotili po tem, ko so se v začetku junija dogovorili o spremembah zakonov o urejanju trga dela in o inšpekciji dela ter je spremembe potrdila tudi vlada.

Takrat so sklenili, da bodo soglasje glede zakona o delovnih razmerjih skušali doseči do 27. junija, a so očitno določili prekratek rok. Dogovora jim namreč ni uspelo doseči, so se pa dogovorili za nadaljevanje pogajanj.

Po predlogu ministrstva za delo bi ob sporazumni prekinitvi delovnega razmerja delodajalec delavcu izplačeval denarno nadomestilo za brezposelnost v polni višini in trajanju glede na posameznikovo zavarovalno dobo, a največ za šest mesecev. To bi veljalo tudi v primeru, če bi tak delavec v tem času že našel novo zaposlitev.

Delavec po drugi strani ne bi imel možnosti vlaganja poznejših tožb. Čeprav je ministrstvo pozneje vključilo še varovalko, po kateri bi lahko delavec od sporazuma v 15 dneh odstopil, so sindikati predlogu nasprotovali zaradi strahu, da bi ta institut delodajalci zlorabljali za lažje odpuščanje nezaželenih delavcev.