c S

Klemenčič v zadevi Ormož za postopek proti državnemu pravobranilcu Bembiču

17.02.2016 14:07 Ljubljana, 17. februarja (STA) - Na državnem pravobranilstvu so po poročanju Radia Slovenija prejeli zahtevo ministra za pravosodje za uvedbo disciplinskega postopka proti pravobranilcu Lucijanu Bembiču. Ta naj bi bil osebno odgovoren za prepozno oddano tožbo države na naloženo kazen Evropske komisije zaradi načina zapiranja Tovarne sladkorja Ormož.

Bembič je sicer javnosti kot pravobranilec med drugim znan iz primerov izbrisanih in deviznih varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke, bil pa je tudi v širšem naboru kandidatov za funkcije, kot sta ustavni sodnik in sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Vlada bo prav na današnji seji, ki se je začela ob 13. uri, razpravljala tako o izpostavitvi krivca za prepozno oddano ničnostno tožbo države na naloženo kazen zaradi načina zapiranja ormoške tovarne sladkorja kot tudi o nadaljnjih ukrepih.

Ministra Dejan Židan in Goran Klemenčič sta namreč napovedala, da ne bosta okrivila sistema, temveč bosta poiskala osebno odgovornost. Židan je pred sejo vlade povedal, da sta se s Klemenčičem danes pogovorila in pogledala gradiva v zvezi s tem primerom. Sprejela sta odločitve, ki jih bosta zdaj predstavila vladi in zatem novinarjem. Odločitev in ukrepov tako še ni razkrival.

V minulih dneh se je med tistimi, ki bi bili lahko spoznani za osebno odgovorne v tem primeru, med drugim omenjalo tudi direktorja agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja Benedikta Jeranka.

Vlada je februarja lani državnemu pravobranilstvu podala usmeritve za ničnostno tožbo na Sodišču EU zoper lanski sklep Evropske komisije, da mora Slovenija vrniti 8,7 milijona evrov pomoči Tovarni sladkorja Ormož. Tožba, za pripravo katere sta bila na voljo dva meseca, je bila oddana prepozno, zato jo je sodišče zavrglo.