c S

Kamenikovi športni copati v zadevi Tekačevo ostajajo kot dokaz

15.02.2016 13:08 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Celjsko okrožno sodišče je zavrnilo zahtevo zagovornika Kristijana Kamenika v primeru Tekačevo o izločitvi dokaza s hišne preiskave na domu Konjičana, poročajo mediji. Kamenika obtožnica bremeni štirikratnega umora leta 1997, v hišni preiskavi pa so mu zasegli športne copate, ki ostajajo edini posredni dokaz, da je hodil po kmetiji v Tekačevem.

Kamenik je sicer konec lanskega maja prišel iz zapora na Hrvaškem, kjer je odslužil večletno zaporno kazen zaradi preprodaje heroina. Vrnitev v Slovenijo pa je pomenila, da se bodo lahko zoper Kamenika nadaljevali postopki v Sloveniji.

Kamenik junija lani na predobravnavnem naroku v primeru Tekačevo krivde ponovno ni priznal. Njegov zagovornik Tomaž Bromše je takrat ocenil, da je bil narok nezakonit, saj gre za ponovljeno sojenje in je bila glavna obravnava že opravljena.

Bromše je zahteval izločitev listin in dokazov, ki so bili zaseženi med hišno preiskavo na Kamenikovem domu v Slovenskih Konjicah leta 1997. Kot je lani ocenil Bromše, so dokazi nezakoniti, saj je bila hišna preiskava opravljena na podlagi odredbe celjskega okrožnega sodišča, ki ni vsebovala dolžne obrazložitve oziroma se je nanašala na kaznivo dejanje prometa z orožjem.

In prav v tej domnevno sporni hišni preiskavi so Kameniku zasegli športne copate, ki so še vedno edini posredni dokaz, da je hodil po kmetiji v Tekačevem pred zdaj že skoraj 19 leti, še poroča današnji Večer. Sodnica Jožica Arh Petkovič je predlog za izločitev tega dokaza zavrnila.

Odvetnik Bromše je po navedbah časnika že napovedal pritožbo na to odločitev. Če jo bodo višji sodniki zavrnili, bo Kameniku v nadaljevanju sodil novi sodnik ali sodnica. Ni še znano, kateri, saj je kazenski spis v postopku prerazporeditve drugemu sodniku.

Sodnica Arh Petkovičeva je namreč odšla na novo delovno mesto na celjsko višje sodišče. A bojazni, da bi primer Tekačevo izvodenel brez razsodbe, ni, saj zastara šele čez 45 let, še piše časnik.