c S

Komisija za etiko v svetovanju sodnika Vlaja prepoznala celo človečnost

15.02.2016 09:58 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Komisija za etiko pri sodnem svetu je ocenila, da ravnanje vrhovnega sodnika Janeza Vlaja, ki je veleposlaniku Vladimirju Kolmaniču prijateljsko svetoval v sporu z zunanjim ministrstvom, ni bilo etično sporno, temveč izraz sodnikove človečnosti. Opredelitev komisije je sicer predlagal predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša.

Glede ravnanja vrhovnega sodnika Vlaja, ki je svojemu dolgoletnemu prijatelju veleposlaniku Kolmaniču svetoval v sporu proti zunanjemu ministrstvu, je komisija za etiko in integriteto pri sodnem svetu zapisala, da "ravnanje sodnika, ki je zasebno izrazil svoje mnenje o odprti sodni zadevi prijatelju, ki je bil stranka sodnega postopka, v kateri sodnik ni bil in ni mogel biti udeležen v procesu odločanja, ni v nasprotju z načeli kodeksa sodniške etike".

Masleša je sicer opredelitev komisije predlagal po tem, ko so v javnost prišli dokumenti, ki jih je Kolmanič poslal zunanjemu ministrstvu in v katerih je Vlaja predstavil kot enega od "svojih pravnih svetovalcev".

Ko je delovno sodišče v sporu med Kolmaničem in zunanjim ministrstvom razsodilo v prid Mladike, je Vlaj svojemu dolgoletnemu prijatelju veleposlaniku po službeni elektronski pošti sporočil: "Vlado, sem zaprepaden nad izidom postopka. Menim, da je (po odvetniku Hriberniku) nujna vložitev predloga za dopustitev revizije." Vrhovno sodišče je na koncu presodilo v veleposlanikovo korist, resda pa Vlaj v zadevi ni odločal, poroča Dnevnik.

Komisija je sodnikom sicer priporočila previdnost pri uporabi službenih elektronskih naslovov v zasebne namene. Možnosti za zlorabo vsega, kar sodniki rečejo ali storijo, so namreč po prepričanju komisije velike, poroča Dnevnik.