c S

Večina dokazov ostaja v spisu Balkanskega bojevnika, razpisanih 76 obravnav

10.02.2016 08:57 Ljubljana, 10. februarja (STA) - Glavna obravnava v zadevi Balkanski bojevnik se bo začela aprila. Po poročanju Dela je do decembra razpisanih 76 obravnav. Večina vseh zbranih dokazov ostaja v kazenskem spisu, po podatkih časnika pa so višji sodniki kot nezakonito izločili eno odredbo za hišno preiskavo.

Potem ko je višje sodišče razveljavilo oprostilni del sodbe za obtožene v zadevi Balkanski bojevnik, obsojenim pa kazni močno zvišalo, so po sodnem redu kazenski spis dodelili okrožni sodnici Andreji Sedej Grčar. Pred meseci so na predobravnavnem naroku vsi obtoženi zanikali očitke specializiranega tožilstva o poslih s kokainom in hudodelskem združevanju, obramba pa je vztrajala na stališču, da gre za nezakonito zbrane dokaze. Odločitev sodnice prve stopnje o zakonitosti dokazov so izpodbijali na višjem sodišču, ki je večino argumentov obrambe zavrnilo kot neutemeljene.

Po podatkih Dela pa so zdaj višji sodniki za eno od obtoženih Zdenko Kondić kot nezakonito izločili le odredbo za hišno preiskavo. Kot poroča časnik, po neuradnih podatkih to na druge obtožence ne vpliva, bo pa tožilstvo zdaj v delu proti Kondićevi verjetno modificiralo obtožnico.

Novembra 2012 je namreč sodni senat iz spisa izločil tako rekoč vse dokaze, ki so jih zbrali slovenski in srbski preiskovalci. Tako so bili na zaporne kazni obsojeni le štirje od 17 obtoženih. Sledile so pritožbe tako obrambe kot specializiranega državnega tožilstva.

Višji sodniki so nato zaporne kazni močno zvišali, oprostilni del sodbe pa razveljavili. Kazenski spis je romal nazaj na prvo stopnjo, kjer so zavrnili zahtevo obrambe o nezakonitosti dokazov. Obramba se je pritožila na višje sodišče, to pa je potrdilo sklep, da so zbrani dokazi zakoniti, ter sodnici na prvi stopnji naložilo, naj v manjšem delu znova odloči.

Sodnica je z novim sklepom znova zavrnila predlagano izločitev dokazov, a se višji sodniki niso strinjali glede zakonitosti dokazov za Zdenko Kondić. Zdaj so po podatkih Dela sklenili, da je preiskovalni sodnik odredbo za hišno preiskavo izdal na trhlih utemeljitvah preiskovalcev in tožilstva, zato so ta dokaz izločili kot nezakonit.

Ker so zdaj izpolnjeni vsi pogoji, da se glavna obravnava začne, je okrožna sodnica že razpisala datume, še poroča Delo. Prvi narok bo aprila. Na zatožno klop sicer ne bodo sedli le na prvem sojenju oproščeni obtoženci, temveč to čaka tudi že pravnomočno obsojene, ki se bodo sedaj soočili še z očitki o hudodelskem združevanju.