c S

Slovenija uradno vložila kandidaturo Danila Turka za naslednjega generalnega sekretarja ZN

09.02.2016 10:29 New York, 08. februarja (STA) - Slovenski stalni predstavnik pri Združenih narodih v New Yorku Andrej Logar je danes pri predsedniku Generalne skupščine ZN Dancu Mogensu Lykketoftu in predsedujočemu Varnostnemu svetu ZN v februarju Venezuelcu Rafaelu Dariu Ramirezu Carrenu vložil uradno slovensko kandidaturo Danila Türka za generalnega sekretarja ZN.

Slovenija je s tem prvič v svoji zgodovini uradno vstopila v tekmo za vodilni položaj svetovne organizacije, za katerega se bo potegovala množica drugih kandidatov. Uradne kandidature so doslej pred Slovenijo vložile že Makedonija, ki je predlagala nekdanjega predsednika generalne skupščine ZN Srgjana Kerima, Hrvaška, ki v boj pošilja prejšnjo zunanjo ministrico Vesno Pusić, in Črna Gora, ki je predlagala nekdanjega premierja Igorja Lukšića.

Ramirez Carreno in Lykketoft bosta o slovenski kandidaturi poročala naprej članicam ZN. Kandidatur bo še več in ne bodo omejene le na vzhodnoevropsko regionalno skupino sistema ZN, ki doslej še ni dala generalnega sekretarja in bi neformalno morala sedaj priti na vrsto. Od držav, ki ne spadajo v to skupino, je namero o prijavi kandidature izrazila Portugalska, ki bo kandidirala z nekdanjim visokim komisarjem ZN za begunce.

Generalna skupščina ZN je sredi decembra lani prvič doslej nekoliko bolj formalizirala postopek izbire Generalnega sekretarja, ki sicer ostaja v rokah petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN - ZDA, Rusije, Kitajske, Velike Britanije in Francije. Države je pozvala, naj vložijo kandidature ustreznih osebnosti, ki se bodo potem predvidoma aprila začeli predstavljati članicam Generalne skupščine ZN v New Yorku. Slovenska vlada je nekaj dni kasneje sklenila, da podpre kandidaturo bivšega slovenskega predsednika Türka.

Najbolj ustreznega kandidata za naslednika Ban Ki Moona bo izbral Varnostni svet in ga predlagal v potrditev Generalni skupščini ZN, postopek pa bo predvidoma sklenjen že jeseni, če seveda ne bo zapletov. Možnost je tudi, da bo Ban dobil naslednico, saj so se okrepili pozivi, da je poleg vzhodnoevropske skupine napočil tudi čas za žensko na čelu ZN. To sicer ni formalni pogoj in tekma je še naprej povsem odprta.

Vendar pa se tudi predvsem zaradi tega ugiba, da ima največ možnosti za položaj generalna direktorica Unesca in nekdanja zunanja ministrica Bolgarije Irina Bokova, ki je ženska iz vzhodne Evrope. A ob njej je potencialna kandidatka tudi evropska komisarka Kristalina Georgijeva, ki prihaja iz iste države. Bolgarija bo morala zato najprej urediti zaplet in se odločiti za eno ali drugo.