c S

Evropska komisija prisegla pred Sodiščem EU

11.12.2014 08:17 Luxembourg, 10. decembra (STA) - Evropska komisija, ki je mandat začela 1. novembra, je danes v Luksemburgu prisegla pred Sodiščem EU. S prisego so se člani komisije, med katerimi je tudi komisarka iz Slovenije Violeta Bulc, slovesno obvezali, da bodo spoštovali pogodbi in listino EU o temeljnih pravicah ter da bodo obveznosti izpolnjevali neodvisno in v splošnem interesu unije.

Komisarji so se obvezali tudi, da ne bodo zahtevali niti sprejemali navodil od nobenih organov, da se bodo vzdržali vseh ravnanj, ki so nezdružljiva z njihovo funkcijo in opravljanjem njihovih nalog, ter da bodo med svojim mandatom in po njegovem izteku spoštovali iz mandata izhajajoče obveznosti.

Obljuba o spoštovanju listine o temeljnih pravicah v prisegi članov komisije je novost, ki jo je prinesla lizbonska pogodba.

"Današnjo prisego jemljemo zelo resno. Je prisega neodvisnosti in spoštovanja naše listine o temeljnih pravicah," je, kot so sporočili v Bruslju, poudaril predsednik komisije Jean-Claude Juncker. Celoten kolegij se po njegovih besedah s prisego zavezuje k zagotavljanju spoštovanja in upoštevanja listine v vseh politikah EU, za katere je pristojna komisija.

Prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans je pojasnil, da mora komisija služiti evropskemu interesu in narediti kar največ za državljane. "Zato se osredotočamo na glavne prednostne naloge - rast, delovna mesta in naložbe. S preverjanjem, ali vsak naš predlog ustreza standardom listine, bomo v EU še naprej razvijali resnično kulturo temeljnih pravic, ki ne nadomešča nacionalnih sistemov temeljnih pravic, temveč jih dopolnjuje," je poudaril.