c S

Razmišljanja 18: Internetno okno v svet

Vlasta Nussdorfer Nekdanja varuhinja človekovih pravic in svetovalka predsednika republike vlasta.nussdorfer@gmail.com
11.02.2008 07:50 Ste si pred desetletjem ali dvemi zamišljali kam vse boste lahko »vstopili« katerikoli trenutek dneva, koga spoznali, kaj vse izvedeli, kje naročali, kupovali, s kom vse si dopisovali in kako »živeli« z majhno škatlo ali kovčkom z dodatki?

Računalniki za igro in znanje, za delo in prosti čas, za mlade in stare, podnevi in ponoči. Internetno oko v svet, a žal tudi s pastmi, zlasti za našo mladino.

Vsaka pozitivna vrednota ima svojo ceno v negativni – od
genija Einsteina vodi do Hirošime.

Pablo Picasso

Vsaka oblika odvisnosti je škodljiva, pa naj bo mamilo, alkohol, morfij ali idealizem.
Carl Gustav Jung

Otroci nikoli ne marajo poslušati staršev,
vendar jih vedno posnemajo.

James Baldwin

Računalniška družina je doživljala svoj »baby boom«, saj se je z leti pomladila, razširila in posodobila. Vse kar se nam je še včeraj zdelo znanstvena fantastika, je danes tu in živa realnost. Računalniški tečaji, opismenovanja in izpopolnjevanja so del vsakdana, pravzaprav nuja, ki se ji ne da več izogniti. Dosegla je mlado in staro, »z miško« ali brez nje.

Vstop v svet ali na katerikoli del planeta je možen praktično vsak trenutek. Informacije se zbirajo, prenašajo, povezujejo in oblikujejo. Računalniki so dobili celo čustva, podobna človeškim. Začutimo njihovo jezo, veselje, prijaznost in celo grobost.

Žal pa so nas pahnili v osamo, za štiri stene, v sobo, za katero ni več nujno niti okno, le da ima izhod. Tudi tega se mnogi ne poslužujejo pogosto. Najdeš prijatelje, znance, pišeš, rišeš in ustvarjaš. Ne glede na uro in letni čas, vreme in temperaturo.

Tako kot ima dobre, ima tudi slabe lastnosti in celo pasti, ki smo jih tudi tu žal že spoznali. Mogoče še ne dovolj in prepozno. Kajti, s čudom napredka in tehnike je prišla celo zasvojenost. Počasi in tiho, a uničila je že marsikaterega otroka. Dvajset preživetih ur od celotnih štiriindvajsetih pomeni vstop v svet psihiatrije, izrinjenje vseh čustev, otopelost, odsotnost in bolezen. Eno hujših.

Internetna odvisnost je motnja v nadziranju impulzov, druži se lahko s patološkim hazardiranjem in prinaša mnoge bolezenske znake. Tako kot vse odvisnosti, tudi beg pred problemi, sproščanje občutkov krivde, depresije, nemoč. Včasih pomeni tudi željo po spremembi, celo osebnosti, odmik od realnosti in nadetje maske. Živiš v svojem prostoru, vendar ne svojega življenja, spoznavaš ljudi, za katere misliš, da so to za kar in kogar se izdajajo, pa niso. Kako kruto je to spoznanje za otroke, ki si z internetnim dopisovanjem doma, ob veselju staršev, da niso spoznali droge, alkohola in še česa, uničijo sanje otroštva.

Tam daleč sedi nekdo, ki pravi, da je njihov prijatelj, ima dvanajst let, je prijetnega videza in mu je morda ime Marko. Ko se srečata, je to sivolasi debelušni možakar s posebnimi nagnjenji in hotenji, ki otroku sesuje lastni svet. Če se temu pridruži še družinska odtujenost, odsotnost staršev, psihična in fizična, potem je to lahko začetek nečesa hudega. Otrokovega življenja pod tujo krinko, bega v kruto realnost, ki ji včasih sledijo celo zlorabe.

Zgodi se, da so mladi oziroma starejši, vključeni v virtualne igralnice, kjer se igra s pravim denarjem oziroma plastičnim. Kupuje se vse, tudi droge, alkohol, cigarete. Ne smemo pozabiti, da ima dandanes dostop do interneta skoraj sedemdeset odstotkov otrok med desetim in štirinajstim letom in preko osemdeset odstotkov mladine med petnajstnim in sedemnajstim letom starosti. Nadzor je šibak ali ga sploh ni.

Internetne odvisnosti tako ne gre podcenjevati. Ne gre sicer za telesno, pač pa psihično odvisnost, za katero je pogosto potrebno celo zdravljenje.

Se vam zdi, da bi morali o internetu vedeti nekatere stvari, za katere si svojim otrokom ne upate in znate postaviti pravih vprašanj? Zato, da bomo vsi imeli pregled nad tem dogajanjem, je na razpolago evropski projekt promocije varne rabe interneta za otroke in mladostnike; safe.si. Sodi v pomemben sklop osveščanja javnosti, staršev, učiteljev in seveda otrok o varnih načinih rabe svetovnega spleta in mobilnih telefonov. Izvajata ga Fakulteta za družbene vede v Ljubljani in Arnes. Spletna stran oziroma portal safe-si je prva taka stran v Sloveniji, na kateri je moč dobiti vse vidike /ne/varnosti ter tudi navodila za varno rabo mobilnikov.

Pogosto zlasti odrasli sprašujejo kam podati prijavo o otroški pornografiji ali sovražnem govoru na internetu. Pravi odgovor je spletno-oko.si. Prijavna točka – spletno oko namreč vsako prijavo pregleda in ugotovi ali gre za nezakonito vsebino, ki jo posreduje organom pregona. Če ta ni v pristojnosti slovenskih organov pregona, ker se pojavlja na tujem strežniku, spletno oko s prijavo seznani drugo državo, če je član organizacije Inhope /www.inhope.org/, v kateri je več kot petindvajset prijavnih točk po vsem svetu.

Nedvomno nam internet nastavlja pasti, ne le nam, zlasti našim otrokom, na katere z ekrana prežijo številne nevarnosti. Pomagajmo jim dokler ne bo prepozno.

Najbolj zanesljiv način,
da pahnete svojega otroka v nesrečo je to,
da mu dovolite početi vse kar se mu zahoče.

Jean-Jacques Rousseau