c S

Ž kot ŽUR Z RAZLOGOM

Vlasta Nussdorfer Nekdanja varuhinja človekovih pravic in svetovalka predsednika republike vlasta.nussdorfer@gmail.com
03.09.2007 08:05 ŽUR nas spomni na glasbo, ples in druženje.
Če dodamo še »Z RAZLOGOM«, lahko obogatimo njen osnovni pomen, saj se takoj vprašamo: kakšen pa je razlog žura?
V soboto 25.8. letos se je med 17. in 23. uro v Ljubljani zabavalo preko 20.000 mladih. Osnovni cilj je bilo zbiranje denarnih sredstev za žrtve nasilja.

Če lahko vsaj enemu srcu preprečim, da se ne stre,
ne bom živela zaman.
Če enemu samemu življenju
olajšam bol, če onemogli ptici pomagam
nazaj v gnezdo, ne bom živela zaman.
Emily Dickinson

Ko so na Beli obroč Slovenije v lanskem leto poklicali iz Si.mobila in ponudili sodelovanje ob posebnem dogodku, koncertu za mlade z DJ Umekom, smo bili presenečeni, a hkrati počaščeni. Takoj sem na internetni strani preverila kdo je DJ Umek, saj sem ga do tedaj poznala le po imenu, ki takoj spominja na glasbo, namenjeno predvsem mladim.

Doživela sem ga v ljubljanskem Tivoliju kjer je ob njegovi predstavi poplesavalo in se veselilo preko 20.000 ljudi. Še nikoli nisem v živo videla toliko mladine na enem samem prostoru. Neznansko me je bilo strah, da bi se kaj zgodilo, da bi »zaživela« pijača, da bi kdo potegnil nož, da bi, .... da bi. Presrečna sem bila dan zatem. Nič, le zabava brez izgredov. Rekla sem : pa se vendar tudi to da.

Prav posebno doživetje je bilo stati na visokem odru, s tedaj podpredsednikom uprave Si.mobila, letos predsednikom, Dejanom Turkom. Kako veličasten pogled na množico. Ob zahvali in nekaj skromnih besedah, ki sem jih povedala, sem se spomnila na to kakšno moč daje človeku tako visok oder, pod njim pa množice. Ni čudno, da je zgodovina polna dogodkov, ko so mnogi voditeljem ploskali celo, ne glede na to kaj so rekli. Množica namreč naredi svoje. Zgodi se lahko celo preobrat. Če en zažvižga, začnejo zvižgati vsi, če en ploska, se to širi kot požar. Za hip sem se zbala; kako bodo reagirali.

Letos smo se povabilu ponovno odzvali. Tokrat mnogo bolj pripravljeni kot prvič. V tednu pred prireditvijo sem namreč pisala na vseh dvainšestdeset Centrov za socialno delo širom Slovenije ter prosila, da preverijo kdo izmed mladih, ki so žrtve nasilja, rabi pomoč pri šolanju, življenju. To je hkrati obveza za centre, da pregledajo stanje na terenu, poiščejo žrtve nasilja med mladimi, sporočijo kaj bi ti rabili. Nekaj jih že čaka na seznamu Belega obroča Slovenije, sestala pa se bo tudi posebna komisija. Tako bo žur resnično dobil svoj epilog, ki bo v finančni pomoči mladim – žrtvam nasilja.

SMS donacija BELIOBROC na 1919 je možna do 30. septembra 2007 in je omogočena uporabnikom Si.mobila-Vodofone in uporabnikom GSM-UMTS Mobitel, ki sta se v dobrodelni namen odrekla vsem prihodkom, ki so povezani s sporočili SMS iz naslova ključne besede BELIOBROC.

Beseda HVALA je sicer ena krajših, a vendar, če je iskrena, pove vse.

Hvala tudi vam, če si boste vzeli trenutek dragocenega časa in odtipkali besedilo ter s tem pomagali.

S področja dobrodelnosti je tu še ena novica. Konec septembra ali v začetku oktobra bo v ljubljanskih Križankah dobrodelni koncert v akciji Darujmo za življenje. Gre za pomoč obolelim za levkemijo. Akcija je namenjena širjenju registra potencialnih darovalcev kostnega mozga, pa tudi zbiranju prispevkov za preiskave krvi in nakup infuzijskih črpalk. Številni slovenski pevci in glasbene skupine bodo s svojim sodelovanjem pokazali, da jim za življenje sočloveka ni vseeno. Ko sem pred dvemi leti vpisala na seznam kot 2.500. smo si zadali cilj 10.000 darovalcev. Sedaj nas je na seznamu že preko 8.600.

Zakaj ne bi prav kmalu dosegli številke, ko bomo primerljivi z ostalimi evropskimi državami?

Tudi tu se lahko odzovete. Kako? Ko bodo naprodaj vstopnice, pridite na dobrodelni koncert, saj boste z nakupom prispevali delček v sklad za preiskavo krvnih vzorcev, kasneje bodo izvedena predavanja za bodoče darovalce, vedno pa je možno prispevati tudi finančno donacijo.

Skupaj bomo torej močnejši.

Bolezen namreč ne izbira; vsak dan je lahko tu.

To sporoča tudi študent Beno, ki je po uspešni presaditvi kostnega mozga začel novo življenje in vas vabi k dobrodelnosti.

Še enkrat hvala v imenu vseh, ki bodo pomoč dobili.