c S

Varuhinja uspešno posredovala za pravice stavkajočih pred DZ

10.07.2013 16:16 Ljubljana, 10. julija (STA) - Na uradu varuha človekovih pravic so dosegli, da bosta oba stavkajoča delavca pred DZ dobila sredstva nadomestila plače, in sicer tudi za nazaj. ZZZS je stavkajočima, ki sta zaposlena v podjetju Čukgraf, izplačal nadomestila plače 5. julija. Stavkajoča sta stavko zaključila, postopki uveljavljanja drugih pravic pa se nadaljujejo.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je uspešno posredovala v primeru dveh stavkajočih pred poslopjem DZ, so sporočili iz urada varuha človekovih pravic.

Gre za zaposlena pri postojnskem tiskarskem podjetju Čukgraf, ki sta uradno na bolniški, vendar že od decembra 2011 nista prejela nadomestila plače za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni. Družba ima blokirane račune in dejansko sploh ne posluje.

Stavkajoča sta predvsem želela od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pridobiti nadomestilo plače zaradi odsotnosti z dela zaradi bolezni.

Varuhinja je sicer že lani opozarjala na neustrezno prakso, po kateri je nadomestilo plače iz naslova bolezni moral vnaprej izplačevati delodajalec iz svojih sredstev, šele nato je ZZZS zaprosil za refundacijo že izplačanih sredstev.

ZZZS pa stališča varuhinje, da bi v primerih, ko delodajalec nadomestila ne izplačuje, nadomestilo lahko izplačeval tudi ZZZS neposredno, ni sprejel. Po njihovem naj tega ne bi omogočala zakonodaja.

Zato je urad varuha človekovih pravic že lani predlagal ustrezno spremembo zakonodaje, če naj bi bila veljavna zakonodaja res ovira za takšno izplačilo. Tako je julija začela veljati nova ureditev, opredeljena v zakonu o delovnih razmerjih, ki predvideva tudi možnost neposrednega izplačila nadomestila s strani ZZZS.