V primeru nepopolnega prikaza kliknite TUKAJ.
IUS-INFO
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
 
 
September 2013, številka 9-1 / letnik XI.
 
Non omne quod licet honestum est.
Ni vse tisto, kar je dovoljeno, tudi pošteno.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
Novi Tednik IUS-INFO

Spoštovani,

z veseljem vam predstavljamo novi Tednik IUS-INFO, ki vam bo enako kot dosedanji, vsak četrtek zagotavljal aktualne informacije o pravnem dogajanju v Sloveniji in EU ter o novostih na portalu IUS-INFO. Potrudili smo se obdržati vse dosedanje vsebine, ki so vam bile všeč, ter osvežili celostno podobo obvestila. Novi Tednik smo posodobili tudi z namenom, da bi omogočili učinkovito branje na mobilnih napravah.

Zahvaljujemo se za vašo zvestobo in želimo prijetno prebiranje pravnih novosti, veseli pa bomo tudi vaših vtisov in predlogov.

Uredništvo portala IUS-INFO

 
 
>> Na POVEZAVI lahko novi Tednik priporočite prijateljem in sodelavcem.
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
* Novosti
* Aktualno
* Pregled slovenske zakonodaje
* Strokovni članki
* Izbrano iz sodne prakse
* IUS kolumna
* Novi zakoni
* IUS-INFO čistopisi
* Dogodki
     
    NE SPREGLEJTE
BITCOIN - plačilno sredstvo prihodnosti?
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
Po novem 120 občin
Predlog projekta reorganizacije občin predvideva, da občine ne bi smele imeti manj kot 5000 prebivalcev, tako bi bilo občin okoli 120 namesto današnjih 212. Predsedniki koalicijskih strank so temu naklonjeni, v SDS, SLS in NSi pa koalicijo pozivajo, naj od namere odstopi. Zmanjševanju števila občin nasprotujejo tudi v združenjih občin. Minister za notranje zadeve Gregor Virant ocenjuje, da bi z združevanjem občin privarčevali 100 ali več sto milijonov evrov.

Davek na nepremičnine
Finančno ministrstvo je nekoliko popustilo pri stopnjah davka na nepremičnine. Sakralni objekti naj bi ne bili obdavčeni, obdavčitev kmetijskih zemljišč in gozdov bo predvidoma nižja, prav tako praznih stanovanj in nezazidanih zemljišč. V proračun naj bi se zato steklo 40 milijonov evrov manj, kot pa je predvideval prvotni predlog.

Brez zaostritve pogojev za funkcionarje
Potem ko mandatno-volilna komisija ni potrdila členov predloga novele zakona o poslancih, je odbor za notranje zadeve enako usodo določil tudi za ostale predloge iz svežnja zakonodaje, s katero naj bi zaostrili pogoje za funkcionarje in ki je znana tudi pod imenom zakonodaja "Mister Musculo". Tako se zakonodajni postopek končuje tudi za predlagane novele zakona o volitvah v DZ, zakona o volitvah predsednika republike, zakona o vladi, zakona o lokalnih volitvah in zakona o lokalni samoupravi.

Sindikati predlagali alternative
Sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič je v odzivu na besede finančnega ministra Uroša Čuferja, da bo konsolidacija morala odslej potekati na strani izdatkov v javnem sektorju, dejal, da obstajajo druge alternative. Kot je pojasnil, bi bilo treba za začetek pregledati vse odlive iz Slovenije v davčne oaze.

Spor glede LB spet odprt
Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, Karl Erjavec in Vesna Pusić, sta v torek znova "odprla" vprašanje deviznih vlog nekdanje Ljubljanske banke. Pusićeva je povedala, da se je Banka za mednarodne poravnave (BIS) v Baslu razglasila za nepristojno, Erjavec pa se s tem ne strinja. Kaj pa pravijo dokumenti iz reševanja tega vprašanja?

Nasprotovanje združitvi davčne in carinske službe
Predstavniki sindikatov državnih organov in carinikov so danes predstavnikom poslanskih skupin koalicije v DZ predstavili stališča do osnutka zakona o finančni upravi, ki je predvidel združitev davčne in carinske službe že z letošnjim 1. julijem, a ga je vlada iz procedure umaknila.

Spremembe dveh zakonov za pomoč gospodarstvu
Ker so postopki registracije podjetij v Sloveniji počasni, se vlada boji nadaljnjega padca Slovenije na mednarodnih lestvicah konkurenčnosti. Zato je pripravila spremembe zakona o gospodarskih družbah, s katerimi bi se ti postopki pospešili. Predlaga tudi razširitev kroga upravičencev sredstev do razvojnih spodbud za podjetništvo in inovativnost.

Primer Thaler
Medtem ko zunajrazpravni senat še ni odločil o pritožbi glede uvedbe preiskave za nekdanjega evropskega poslanca Zorana Thalerja zaradi suma vpletenosti v podkupovanje, je višje sodišče razsodilo, da so posnetki, ki jih je obramba hotela izločiti iz spisa, zakoniti.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
Konvencija SE o zaščiti otrok
Med mednarodnimi pogodbami je bil objavljen Zakon o ratifikaciji Konvencije Sveta Evrope o zaščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo (MKZOSIZ), ki začne veljati 14. septembra. Konvencija, ki je bila sprejeta z namenom preprečevanja spolnega izkoriščanja in spolne zlorabe otrok, varstva pravic otrok, ki so žrtve spolnega izkoriščanja in spolne zlorabe, ter spodbujanja državnega in mednarodnega sodelovanja pri boju proti spolnemu izkoriščanju in spolni zlorabi otrok, vzpostavlja tudi poseben nadzorni mehanizem za njeno učinkovito izvajanje.

Spremembe Rimskega statuta
V uradnem listu je bil objavljen tudi Zakon o ratifikaciji Sprememb Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča, Kampala, 10. in 11. junij 2010 (MRSMKS-A), ki med drugim dopolnjuje statut s kaznivim dejanjem agresije in določitvijo izvajanja pristojnosti za to kaznivo dejanje (15.a in 15.b člen). Za izvajanje sprememb, ki začnejo veljati 14. septembra, skrbi Ministrstvo za pravosodje.

Transfer obsojenih oseb
Nov je tudi Zakon o ratifikaciji Dodatnega protokola h Konvenciji o transferju obsojenih oseb (MDPKTOO), ki bo začel veljati 14. septembra. Dopolnitve med drugim definirajo in določajo postopke za osebe, ki so pobegnile iz države izreka kazni, ter obsojence, zoper katere je odrejen izgon ali deportacija.

Register finančnega premoženja
Novela Sklepa o vzpostavitvi in vodenju registra finančnega premoženja med drugim v 37. točki dopolnjuje možnosti drugačne sklenitve oziroma razveze sporazuma o finančnem zavarovanju, kot ga določajo 17., 20., 28. in 31. točka, in sicer na predlog posojilodajalca, ki ga sprejme Banka Slovenije. Pri posojilih iz 37. točke lahko po novem 6. odstavku Banka Slovenije sama izbriše posojilo ali vlogo iz registra, ko na njem ni več finančnega zavarovanja, kar je bilo do sedaj mogoče le na podlagi zahtevka imetnika vloge. Po novem lahko nasprotna stranka v primeru vloge iz 1. odstavka zagotovi ali ukine finančno zavarovanje tudi za tuje obveznosti.

Postopki s področja varnosti cestnega prometa
Novela Pravilnika o določitvi cen tiskovin, obrazcev, tablic in določenih storitev v postopkih s področja varnosti cestnega prometa določa, da se najvišje cene tehničnega pregleda vozila v stolpcu A iz 3. točke Priloge zaračunavajo do 19. septembra 2013, od tega dne naprej pa se zaračunavajo najvišje cene tehničnega pregleda vozila iz stolpca B.

 
 
>> Z drugimi novimi predpisi se lahko seznanite na UL št. 71 in 72
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
Javna dražba v izvršilnem postopku

V izvršilni zadevi je bila v začetku leta 2013 opravljena druga javna dražba za prodajo dolžnikovih nepremičnin, ki so predmet izvršbe, vendar na njej dolžnikove nepremičnine niso bile prodane. Ker upnik v prekluzivnem roku šestih mesecev po neuspešni javni dražbi ni predlagal nove javne dražbe, je sodišče izvršbo ustavilo. Zoper takšno odločitev se je upnik pritožil, saj naj bi bila po njegovem mnenju dolžnost sodišča, da razpiše tretjo javno dražbo, vendar rok za to ni določen.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      VI./14. Praksa varovanja pravic otrok v Sloveniji    

Vlasta Nussdorfer
   
Vsi vemo, da otroka ne smeš pretepati, biti do njega in ob njem nasilen, ker ga vzgajaš tudi z zgledom, najbolj lastnim, da pa to ne pomeni, da otrok nima dolžnosti in je njihovo spoštovanje potrebno tudi zahtevati. Če to storiš prepozno, tudi tepež ne pomaga več.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju članka na Forumu PRAVNIKI.
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
 
>> Prečiščena besedila zgornjih zakonov z vnesenimi spremembami in nove zakone, ki še ne veljajo, si že lahko ogledate med bodočimi verzijami zakonov.
 
 
 
  17. in 18. oktobra v Portorožu
 
     

 

IUS-INFO ČISTOPISI

IUS-INFO ČISTOPISI

     
 
Ali besedilo KZ-1, ki ga uporabljate, vsebuje vse spremembe?

Čeprav je Kazenski zakonik (KZ-1) relativno nov predpis, saj je začel veljati konec leta 2008, je doživel že štiri vplive, od tega dve noveli. Zadnja novela, ki je bila zelo obsežna, je vsebovala kar 129 členov. Vse te spremembe, dopolnitve in popravki so upoštevani le v IUS-INFO ČISTOPISU KZ-1.

V ČASOVNI LESTVICI je na voljo vseh pet verzij čistopisov tega zakonskega besedila, kot se je spreminjalo od prve objave, prav tako pa tudi predhodnik tega zakona.

Kako se je spreminjalo besedilo vsakega posameznega člena, lahko spremljate v PRIMERJALNIKU ČLENOV - npr. 135. člen KZ-1, ki določa znake kaznivega dejanja grožnje.

 
 
  19. in 20. septembra v Olimju
 
     

 

DOGODKI

DOGODKI

     
 
© 1989-2013 IUS SOFTWARE d.o.o. Vse pravice pridržane

Sporočilo ste prejeli skladno s 109. členom Zakona o elektronskih komunikacijah na podlagi: vaše prijave na spletnih straneh www.findinfo.si ali www.iusinfo.si, vaše javne objave na spletu ali PIRS-u, v bazi GZS, izpolnjenega anketnega lista na prireditvah, sejmih, seminarjih in drugih podobnih dogodkih v organizaciji ali s sodelovanjem podjetja IUS SOFTWARE d.o.o. ali pa smo vam ga poslali v informacijo kot odgovor na vašo e-pošto. V kolikor tovrstnih sporočil ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.