V primeru nepopolnega prikaza kliknite TUKAJ.
IUS-INFO
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
 
 
Oktober 2013, številka 10-3 / letnik XI.
 
Invitat culpam, qui peccatum praeterit.
Kdor se ne meni za prestopek, spodbuja nove prestopke.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
10 NAJVPLIVNEJŠIH PRAVNIKOV 2013 - podajanje predlogov



Začel se je že trinajsti izbor najvplivnejših pravnikov in tudi vi ste vabljeni k sodelovanju!

Podajte svoje mnenje, kdo so slovenski pravnice in pravniki, ki so vidno zaznamovali leto 2013 in so primerni kandidati za ta prestižni naslov.

Podajanje predlogov je mogoče do vključno 8. novembra 2013, zato ne odlašajte in PREDLAGAJTE SVOJE KANDIDATE!

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› Izbrano iz sodne prakse
› IUS kolumna
› IUS-INFO čistopisi
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
› Dogodki
     
    NE SPREGLEJTE
Strokovni članki iz nove revije Odvetnik
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Davek na nepremičnine
Predlog zakona o davku na nepremičnine, ki ga bo danes sprejemala vlada, bo predvidoma določal, da bo davčna osnova za stanovanjske nepremičnine 80 ali 85 odstotkov ocenjene vrednosti. Med novostmi naj bi bilo tudi t.i. davčno posojilo za fizične osebe, ki ne bi bile sposobne plačati davka.

>> Prenos plačila mednarodnih obveznosti države
Odbora DZ za zunanjo politiko in zadeve EU sta se seznanila s predlogom sprememb proračuna za leto 2014 in predlogom proračuna za leto 2015 ter ob tem sprejela sklep, s katerim sta vladi predlagala, naj proračunske postavke, vezane na mednarodne obveznosti države, z zunanjega ministrstva prenese na finančno.

>> Evropski javni tožilec
EU je ocenila, da je pregon kaznivih dejanj v škodo finančnim interesom EU premalo učinkovit, zato je predlagala ustanovitev urada evropskega javnega tožilca. Z vsebino predloga so se seznanili na odboru DZ za pravosodje. Slovenija predlog podpira, imajo pa na pravosodnem ministrstvu pomisleke glede predlagane organiziranosti urada.

>> Novi predlog združitve davčne in carinske uprave
Potem ko ni uspela s predlogom o združitvi Davčne uprave RS in Carinske uprave RS z letošnjim 1. julijem, je vlada zdaj pripravila nov predlog zakona o finančni upravi. Do združitve davčne in carinske službe naj bi prišlo v štirih mesecih po sprejemu zakona, torej predvidoma v prvih mesecih leta 2014.

>> Denar za sodstvo
Pravosodni minister Senko Pličanič je prepričan, da se bo v okviru rebalansa proračuna za prihodnje leto našel denar, ki ga sodstvo potrebuje. Vrhovno sodišče je namreč minuli teden ocenilo, da bo nižanje sredstev, kot je opredeljeno v vladnem predlogu proračuna, resno ogrozilo doseganje opredeljenih prioritet in ciljev sodstva.

>> Pustatičnik ni kriv
S sodbo vrhovnega sodišča, na katerem je Vzajemna zahtevala revizijo postopka, je še v tretje potrjeno, da Peter Pustatičnik, nekdanji član uprave Vzajemne, ni izdal njenih poslovnih skrivnosti.

>> Inšpekcijski nadzor v Luki Koper
Inšpektorat RS za delo, ki je v Luki Koper opravil inšpekcijski nadzor, povezan z zaposlitvijo Gašparja Gašparja Mišiča, bo zaradi suma kršitev zakona s področja pokojninskega in invalidskega zavarovanja zadevo posredoval Zpizu kot predlog za uvedbo postopka o prekršku. Drugih kršitev delovne zakonodaje inšpektorat ni ugotovil.

>> 46 prijav za 10 tožilskih mest
Na deset državnotožilskih mest, ki jih je razpisalo ministrstvo za pravosodje, se je prijavilo 46 kandidatov, so pojasnili na omenjenem ministrstvu. Največ zanimanja je bilo za funkcijo kranjskega okrajnega tožilca, saj so za eno razpisano mesto dobili kar 12 prijav.

>> Patria
Franci Matoz, ki v zadevi Patria zagovarja Janeza Janšo, je v petek na ljubljansko okrajno sodišče vložil pritožbo na prvostopenjsko sodbo v tej zadevi, so potrdili na omenjenem sodišču. Pritožil se je tudi zagovornik brigadirja Toneta Krkoviča, odvetnik Jože Hribernik.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Orožje v policiji
Pravilnik o posesti in nošenju orožja in streliva v policiji razveljavlja 14 let star pravilnik in na novo ureja pravico in dolžnost policistov do posesti ter nošenja orožja in streliva ter obveznosti javnih uslužbencev pri prevozu, hrambi in vrnitvi oborožitve. Policisti smejo uporabiti orožje v prostem času v primerih iz 27. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol), če so izpolnjeni pogoji za uporabo strelnega orožja iz 96. člena. Pravilnik, ki bo začel veljati 26. oktobra, se smiselno uporablja tudi za posest in nošenje drugih prisilnih sredstev.

>> Podatki o elektronskih komunikacijah
Pravilnik o obdelavi podatkov o elektronskih komunikacijah policije in o dostopu do policijskih zbirk podatkov, ki bo začel veljati 29. oktobra, ureja obdelavo prometnih podatkov ter snemanje klicev preko telefonske številke 113, govornih radijskih komunikacij v informacijsko-telekomunikacijskem sistemu policije in vsebine drugih komunikacij. Pravilnik določa, da lahko policija dve leti hrani podatke o telefonskih in radijskih komunikacijah, elektronskih sporočilih, dostopu do internetnih storitev ter lokaciji uporabnika.

>> Škodljive programske vsebine
Na podlagi Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah (ZAvMS) je bil sprejet Splošni akt o zaščiti otrok in mladoletnikov v televizijskih programih in avdiovizualnih medijskih storitvah na zahtevo. Akt opredeljuje programske vsebine, ki utegnejo ali bi lahko resno škodovale razvoju otrok in mladoletnikov, ter določa stopnjo zaščite in smernice za njihovo predvajanje.

>> Zaščita prič
Ministrstvo za zunanje zadeve je objavilo Obvestilo o začetku veljavnosti Sporazuma o sodelovanju pri zaščiti prič, ki je začel veljati 1. marca 2013.

>> Poziv sodnikom
Sodni svet je objavil javni poziv sodnikom k vložitvi kandidatur za vodstveno mesto podpredsednika Okrožnega sodišča v Novem mestu in predsednika Okrajnega sodišča v Gornji Radgoni.

 
 
>> Z drugimi novimi predpisi se lahko seznanite na UL št. 83 in 84
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Avtorska pravica v zvezi s tatuji in resničnostnimi šovi
V poplavi resničnostnih oddaj so se začeli poskusi uveljavljanja sorodnih pravic s področja avtorskega prava, pojavljajo pa se tudi vprašanja, ali so tatuji lahko zaščiteni z avtorsko pravico:
»  Ali lahko slikanje ali snemanje osebe s tatujem, pomeni kršitev pravic tatu umetnika?
»  Udeleženci resničnostne oddaje so zatrjevali, da bi bilo treba pravila šova šteti za pogodbo o zaposlitvi in da imajo sorodne pravice na svojih nastopih.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Družba (brez) sramu in krivde    

prof. dr. Miro Cerar
   
V resnici smo družba, ki bi jo moralo biti močno sram in bi se hkrati morala počutiti krivo, da je s tako dobrim izhodiščem, kot nam ga je pred več kot dvajsetimi leti prinesla uspešno izpeljana osamosvojitev in polnopravna vključitev v številne pomembnejše svetovne integracije, vse skupaj sama (!) zavozila do te mere, da se večina Slovencev počuti izigrane in ponižane. Država pa seveda tone v nove finančne dolgove in se ne uspe in ne uspe izviti iz koruptivnih in plenilskih krempljev enih in istih ljudi (seveda se ob tem porajajo že tudi novi tovrstni talenti).
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju članka na Forum PRAVNIKI.
 
     

 

IUS-INFO ČISTOPISI

IUS-INFO ČISTOPISI

     
 
>> Ali besedilo ZPP, ki ga uporabljate, vsebuje vse spremembe?
Besedilo Zakona o pravdnem postopku (ZPP) je od prve objave leta 1999 doživelo že 20 vplivov in vse te spremembe, dopolnitve ter razveljavitve členov so upoštevane samo v IUS-INFO ČISTOPISU ZPP.

V ČASOVNI LESTVICI je na voljo tudi vseh 21 verzij čistopisov tega zakonskega besedila.

PRIMERJALNIK ČLENOV pa omogoča natančen vpogled v spremembo člena, saj primerja in barvno označi razlike med verzijami spremenjenega besedila - npr. 105. člen ZPP, ki definira vloge v pravdnem postopku.

 
 
 
  INSOLV-INFO: Pravočasno obveščeni o kritičnih spremembah poslovanja vaših partnerjev!
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
 
>> Prečiščena besedila zgornjih zakonov z vnesenimi spremembami in nove zakone, ki še ne veljajo, si že lahko ogledate med bodočimi verzijami zakonov.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite novi Tednik IUS-INFO!
Na POVEZAVI lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek prinaša vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
 
  Pravni rokovnik 2014 - Ne prezrite možnosti individualizacije!
 
     

 

DOGODKI

DOGODKI

     
 
© 1989-2013 IUS SOFTWARE d.o.o. Vse pravice pridržane

Sporočilo ste prejeli skladno s 109. členom Zakona o elektronskih komunikacijah na podlagi: vaše prijave na spletnih straneh www.findinfo.si ali www.iusinfo.si, vaše javne objave na spletu ali PIRS-u, v bazi GZS, izpolnjenega anketnega lista na prireditvah, sejmih, seminarjih in drugih podobnih dogodkih v organizaciji ali s sodelovanjem podjetja IUS SOFTWARE d.o.o. ali pa smo vam ga poslali v informacijo kot odgovor na vašo e-pošto. V kolikor tovrstnih sporočil ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.