c S

Vlada danes med drugim o prehodni rešitvi za novelo o katastrskem dohodku

13.06.2013 08:00 Ljubljana, 13. junija (STA) - Vlada bo danes med drugim obravnavala predlog novele zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka, ki ureja prehodno rešitev za določitev katastrskega dohodka in podaljšuje rok za usklajevanje kalkulacij in novih lestvic katastrskega dohodka. Izjemoma se bo seja vlade začela šele v popoldanskih urah.

Predlog zakona ureja prehodno rešitev za določitev katastrskega dohodka in pavšalne ocene dohodka na panj v letu 2013, podaljšuje rok za usklajevanje kalkulacij in novih lestvic katastrskega dohodka in pavšalen ocene dohodka na panj v letu 2013 za dva meseca in omogoča seznanitev kmetov z novimi ocenami katastrskega dohodka za leto vnaprej tako, da zamika začetek upoštevanja novih izračunov katastrskega dohodka v polnih zneskih v leto po letu ugotavljanja.

Da bi se omogočilo izvajanje že za leto 2013, mora biti zakon uveljavljen pred 30. junijem, torej najkasneje 29. junija. Zato bodo zakon v državnem zboru najverjetneje obravnavali po nujnem postopku.

Problematika nove metodologije določanja katastrskega dohodka je dvignila veliko prahu, predvsem med kmeti, saj bi se katastrski dohodek tako lahko povečal tudi za več kot petkrat, z 61 na 311 milijonov evrov, s tega naslova pa bi država pobrala približno 30 milijonov evrov davka.