c S

Zaradi komentiranja obsodbe v zadevi Patria prijava na odvetniško zbornico

13.06.2013 07:57 Ljubljana/Nova Gorica, 12. junija (STA) - Novogoriška odvetnica Maja Krašovec Orel je odvetnika Aleksandra Čeferina prijavila na Odvetniško zbornico Slovenije zaradi njegove kritike obsodilne sodbe v zadevi Patria, je tednik Reporter objavil na svoji spletni strani. V zbornici so za STA pojasnili, da prijavo zdaj obravnava njihova etična komisija.

Komisija bo ugotavljala, ali gre v obravnavanem primeru za kršitev kodeksa poklicne etike odvetnikov ali ne, je za STA dejal predsednik zbornice Roman Završek. Poudaril je, da je etična komisija popolnoma avtonomen organ zbornice.

Komisija bo po njegovih besedah preučila tako vsebino prijave kot tudi odvetnikovo izjavo, ki je predmet prijave. "Kot predsednik zbornice lahko rečem le, da sem zadovoljen, da bo tak način vsem strankam zagotovil pošten postopek," je povedal.

Odvetnik Aleksander Čeferin je v svojem komentarju obsodbe nekdanjega premiera Janeza Janše, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča v zadevi Patria izrazil presenečenje nad obsodbo, navaja Reporter na svoji spletni strani. Zoper Janšo glede na listine iz spisa namreč ne obstajajo niti indici, kaj šele dokazi za obsodilno sodbo, meni Čeferin.

"Če se v resnih državah preganja predsednika vlade, potem bi morali obstajati zelo trdni dokazi, kar pa v tem primeru očitno ne drži," Čeferinove besede navajajo na spletnih straneh Reporterja.

Sodstvo je po Čeferinovih besedah v resnih državah ne le deklaratorno, pač pa tudi dejansko ločena veja oblasti, ki sodi pravično in skladno z zakonom, ne pa servis za ugajanje javnemu mnenju. Po njegovem mnenju nas je lahko močno strah živeti v takšni državi, saj nikoli ne vemo, kdo bo naslednji, so še zapisali na spletnih straneh Reporterja.

Nad prijavo odvetnice na zbornico pa je Čeferin zgrožen, saj je prepričan, da v nobenem primeru ni bil žaljiv do sodišča. Zagotavlja, da je bil vedno spoštljiv do sodnikov in sodnic. "Menda je bila utemeljitev prijaviteljice, da odvetniki sploh ne bi smeli komentirati sodb in širše pravosodja in naj zato odvetniška zbornica ukrepa zoper njega," navaja Reporter na svoji spletni strani.

Odvetnica Krašovec Orlova je za STA dejala, da želi "braniti ugled in pokončnost odvetništva ter kodeks odvetniške etike". S tem namenom je na zbornico poslala svoje mnenje, potem ko je v javnih medijih zasledila "težke besede o sodstvu, ki da je v težavah, in o tem, da nas je lahko strah, da živimo v taki državi".

Po njeni oceni je "prelahkotno in nestrokovno", če odvetnik izreka "tako težke besede", še preden je preučil celoten spis in še preden je sploh zapisana obrazložitev sodbe.

Pri tem je spomnila na 18. člen kodeksa odvetniške poklicne etike, po katerem naj odvetnik pri svojem odvetniškem delu varuje ugled sodišč in oblastvenih organov. Njegova dolžnost je krepiti zaupanje javnosti v njihovo delo. Zato naj ne daje žaljivih ali omalovažujočih izjav o delu teh organov in njihovih odločitvah, navaja kodeks.

Izpostavila je tudi 25. člen kodeksa, po katerem naj se odvetnik izogiba nepotrebnim nastopom v sredstvih javnega obveščanja. Meni, da je treba ugled odvetništva krepiti, kar pa ni mogoče s preuranjenimi izjavami in z izjavami "na počez". Komisija naj po njenih besedah zavzame stališče, ali je to dovoljeno ali ne.